Un politist cum nu gasim in bancuri: "Multi spuneau ca-s al dracului. N-am fost in gasti"

Un politist cum nu gasim in bancuri:

Considerat unul dintre cei mai respectati politisti vasluieni, Dumitru Enache spune ca a castigat recunostinta celor din jur pentru ca a fost un militian si mai apoi un politist care s-a gandit, inainte de toate, la cei saraci. Nascut intr-o familie de tarani din comuna Deleni, judetul Iasi, Dumitru Enache a absolvit liceul din Harlau in 1965, iar pe durata studiilor a cunoscut pentru prima data ce inseamna regimul cazon, pornind de la deplasarea de dimineata la cursuri care se facea in coloana, programul de meditatii supravegheat, pana la modul in care era servita masa sau cum trebuiau sa se supuna colegilor din clasele mai mari. In preajma anilor 1970, municipiul Vaslui, ca resedinta de judet, avea un numar mare de navetisti, determinat de fluctuatiile de personal de pe santierele de constructii, venirea unor salariati in noile unitati create etc. Cele mai frecvente genuri de infractiuni erau furturile de biciclete, furturile de butelii de aragaz, furturile de rufe de pe sarma, furturile din vestiare, spargerea magaziilor de materiale de pe santiere etc. Cand m-a vazut ofiterul de serviciu si a auzit ca ii cer o nota de introducere in arest se uita la mine si nu ii venea sa creada, ca asa zisul meu prieten, caruia ii daduse adresa de acasa a ajuns in arest. Dumitru Enache: Sa poata fi luat de subalterni drept exemplu personal, sa stie sa inchege colectivul de munca, sa nu fie patimas, sa nu fie partinitor si nu in ultimul rand sa fie un bun profesionist. La Vaslui, spre exemplu, in ultimii ani avem cel putin zece politisti condamnati, gama de infractiuni comise de acestia fiind una variata, de la fapte de coruptie, infractiuni de crima organizata, pana la furturi. Dumitru Enache: In plan profesional, pot spune ca mi-au marcat existenta niste oameni deosebiti, care, din pacate, acum toti sunt trecuti in nefiinta: comandantul de companie din Scoala de Ofiteri, maiorul Petre Dancus, primul meu sef de serviciu Judiciar de la IPJ Vaslui, colonelul Alexandru Rus, si fostul sef al IPJ Vaslui colonelul Gheorghe Petrescu.

acum 111 luni (25 Mar 2015)

Considerat unul dintre cei mai respectati politisti vasluieni, Dumitru Enache spune ca a castigat recunostinta celor din jur pentru ca a fost un militian si mai apoi un politist care s-a gandit, inainte de toate, la cei saraci.

Nascut intr-o familie de tarani din comuna Deleni, judetul Iasi, Dumitru Enache a absolvit liceul din Harlau in 1965, iar pe durata studiilor a cunoscut pentru prima data ce inseamna regimul cazon, pornind de la deplasarea de dimineata la cursuri care se facea in coloana, programul de meditatii supravegheat, pana la modul in care era servita masa sau cum trebuiau sa se supuna colegilor din clasele mai mari.

In clasa a X-a, Dumitru Enache avea sa fie recrutat si selectat pentru a urma Scoala de Ofiteri de Militie Bucuresti. "Am optat pentru aceasta scoala intrucat era asimilata cu Facultatea de Drept (primii trei ani de studii), urmand ca anii patru si cinci sa ii urmam la una din facultatile de profil din tara.

In 1968, dupa absolvirea scolii militare si avansarea in gradul de locotenet de militie, Dumitru Enache a fost reprtizat la Militia judetului Vaslui. Timp de 33 ani si-a desfasurat activitatea in judetul Vaslui ca ofiter la Serviciul Judiciar, sef Birou Judiciar, loctiitor al sefului Militiei municipiului Vaslui, seful Serviciului Paza si Ordine si Militia Rurala, seful Militiei municipiului Barlad, si adjunct al sefului Militiei, respectiv Politiei Judetene Vaslui (din 1986 pana in 2001, cand a iesit la pensie). Unde se situa Vasluiul pe harta infractionalitatii inainte de 1990?

Dumitru Enache: Daca la inceputul activitatii nu stiam cu ce se ocupa Militia, decat din carti, ordine de linie, lectii si alte biografii, cu timpul am dobandit oarecare experienta reusind incet - incet sa ma descurc cu hatisurile acestei meserii. Treptat mi-am dat seama ca politistul ar trebui sa vina in ajutorul oamenilor saraci, lipsiti de aparare, cei bogati se apara sing... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro