Un pensionar as in machete din bete de chibrituri, preferatul dictatorului Nicolae Ceausescu

Un pensionar as in machete din bete de chibrituri, preferatul dictatorului Nicolae Ceausescu

Desi obiectele pe care le-a realizat au fost prezentate in cadrul mai multor expozitii, iar in Epoca de Aur despre Gheorghe Tanasescu a auzit si Nicolae Ceausescu, barbatul traieste modest dintr-o pensie de aproape 1.000 de lei. Toate lucrarile sale, apreciate in expozitii la Calarasi, dar si in alte judete spun povesti: sunt franturi de viata, de destin, clipe de amaraciune, de bucurie ori de neimpliniri. Cum realizeaza nave-bijuterii in miniatura Fata care a dat cluburile de fite din Bucuresti pe munca la ogor: "Am invatat de la bunicul ca-i mare lucru sa fii om" FOTO Povestea tanarului din Oltenita care face cladirile "sa zambeasca", dupa ce a renuntat la Politehnica pentru desen Studenta la Arhitectura care canta sambata la nunti.

acum 90 luni (28 Mar 2016)

Desi obiectele pe care le-a realizat au fost prezentate in cadrul mai multor expozitii, iar in Epoca de Aur despre Gheorghe Tanasescu a auzit si Nicolae Ceausescu, barbatul traieste modest dintr-o pensie de aproape 1.000 de lei. Obiectele pe care le-a creat sunt adevarate opere de arta: machetele sunt facute din bete de chibrituri si jaluzele vechi din lemn, iar statuetele din lemn de mahon, paltin sau stejar.

" Nu am invatat nimic de la nimeni, asta a pornit din sufletul meu. Am fost intotdeauna un autodidact, am invatat singur, am consultat carti de specialitate, iar de multe ori am creat din proprie imaginatie. Cred ca a fost un fel de terapie pentru mine aceasta pasiune pentru frumos, e ceea ce m-a facut sa trec mai usor pentru greutatile vietii", isi incepe povestea Gheorghe Tanasescu, de 69 de ani. Altele sunt la muzeu ori la Directia de Cultura Calarasi. Nu le fac doar de dragul de a-mi umple timpul. De exemplu, am cateva statuete care vorbesc despre familie, despre revederea celor dragi, despre mama si despre iubire", spune pensionarul.

A lucrat la crucifix un an intreg

A pierdit sirul obiectelor pe care le-a realizat cu multa truda, desi spune ca nu i s-a parut ca a facut un sacrificiu. Toate lucrarile sale, apreciate in expozitii la Calarasi, dar si in alte judete spun povesti: sunt franturi de viata, de destin, clipe de amaraciune, de bucurie ori de neimpliniri.

Neajunsurile din viata personala au fost compensate de bucata de lemn ori de marmura care s-a transformat in mainile sale si pe care a lucrat-o cu multa truda.

"Sunt piese la care am lucrat cate 4-5 luni, iar crucifixul de peste 2 metri realizat din lemn mi-a luat un an intreg sa-l fac. Nu am trait degeaba, viata mea a fost si este arta", e de parere Gheorghe Tanasescu. In perioada 1962-1965 cand era elev al Scolii profesionale din Ocna Mures(mecanici de cazane si turbine cu abu... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro