Un medic din Neamt cere schimbarea sistemului de raportare a infectiilor din spitale: "Tragediile sunt din ce in ce mai multe"

Un medic din Neamt cere schimbarea sistemului de raportare a infectiilor din spitale:

Pornind de la cazurile copiilor decedati in Arges, medicul de familie Filip Panait, din comuna Bira, judetul Neamt atrage atentia ca sistemul de raportare a infectiilor din spitale este complet depasit si trebuie inlocuit.

acum 51 luni (7 Mar 2016)

Pornind de la cazurile copiilor decedati in Arges, medicul de familie Filip Panait, din comuna Bira, judetul Neamt atrage atentia ca sistemul de raportare a infectiilor din spitale este complet depasit si trebuie inlocuit. "Tinand cont de situatia creata de decesul copiilor din judetul Arges si de criticile parintilor si ale opiniei publice ca spitalele din Romania nu raporteaza infectiile aparute in timpul spitalizarii, informez opinia publica ca in Romania sistemul de raportare a infectiilor nosocomiale este invechit si se desfasoara in baza unui ordin de ministru din 2006( OMS 916/2006), care permite raportarea doar a infectiilor dovedite a fi contactate in spital", arata medicul Filip Panait intr-un comunicat de presa. Prin aceasta schimbare de paradigma, se largeste considerabil aria de supraveghere pentru toate infectiile din unitatile sanitare cu paturi si permite autoritatilor medicale sa investeasca fonduri suplimentare in sectoare sensibile din acest punct de vedere" Medicul Filip Panait sustine ca a ajuns la aceasta concluzie dupa ce studiat sute de articole stiintifice si a propus Ministerului Sanatatii sa schimbe legislatia. "Prin aceste reglementari noi, responsabilii cu sanatatea publica din tarile dezvoltate au un mijloc statistic extrem de eficient in stabilirea zonelor cu risc si pot lua masuri eficiente in prevenirea infectiilor aparute in unitatile medicale cu paturi. Avand in vedere ca sistemul de raportare din Romania este depasit, constatam ca tragediile sunt din ce in ce mai multe, in timp ce, din statistici, reiese ca nu avem prea multe infectii in spitale", este concluzia medicului Filip Panait. ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro