Un dig dintr-o zona inundabila, consolidat doar pe jumatate pentru ca apartine de doua institutii diferite

Un dig dintr-o zona inundabila, consolidat doar pe jumatate pentru ca apartine de doua institutii diferite

Autoritatile judetene si cele locale, pompierii si cetatenii din mai multe localitati din Timis au fost in alerta maxima in cursul saptamanii trecute dupa ce hidrologii au emis avertizare de cod rosu de inundatii pe raul Barzava. Pompierii au salvat situatia Efectul inundatiilor de la Rovinita a fost limitat de interventia pompierilor de la Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta Banat.

acum 92 luni (6 Jul 2016)

Autoritatile judetene si cele locale, pompierii si cetatenii din mai multe localitati din Timis au fost in alerta maxima in cursul saptamanii trecute dupa ce hidrologii au emis avertizare de cod rosu de inundatii pe raul Barzava. Localnicii au muncit cot la cot cu pompierii, unii dintre ei, veniti din judetele invecinate pentru a pune saci si a scoate apa care venea din toate partile. Reprezentantii Directiei Apelor Banat sustin ca Barzava a inregistrat un debit istoric, de 155mc/secunda, acesta fiind si motivul pentru care apa a iesit din matca.

Digul-minune

Peisajul, cu apa ajunsa pana in dormitorul unora dintre localnici a amintit de inundatiile din urma cu 11 ani, cand Banatul s-a confruntat cu inundatii fara precedent. O parte din dig, cea reabilitata, tine de Directia de Drumuri Judetene, iar cealalta parte de Directia Apelor Banat.

"Partea terminata a fost investitia Consiliului Judetean si a Primariei, partea neterminata este investitia Apelor Romane, care au promis si de data asta ca o sa refaca acel dig. Potrivit lui Tapanov, chiar si cu digul reabilitat in intregime ar fi fost inundatii, pentru ca debitele au fost foarte mari, dar nu ar fi fost la acest nivel. Luci Ervin, director in cadrul Directiei Apelor Banat a spus ca inundatiile de la Rovinita nu au fost cauzate de neterminarea digului, dar se vor face lucrari.

Pompierii au salvat situatia

Efectul inundatiilor de la Rovinita a fost limitat de interventia pompierilor de la Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta Banat. Spre deosebire de inundatiile de proportii din 2005, cand nu au avut nici macar barci penumatice pentru interventii, pompierii sunt dotati acum cu motopompe de mare capacitate cu care se poate scoate apa. Potrivit sefului ISU Banat, Lucian Mihoc, pompierii au intervenit timp de doua zile cu 20 de motopompe pentru limitarea dezastrului. In acelasi timp, pompierii au ridicat digur... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro