Un criminal periculos din Vaslui, la un pas de eliberare, fiind invocat un viciu de procedura

Un criminal periculos din Vaslui, la un pas de eliberare, fiind invocat un viciu de procedura

"S-a retinut ca nerespectarea termenului de depunere a propunerii de prelungire a arestarii preventive la judecatorul de drepturi si libertati cu cel putin 5 zile inainte de expirarea duratei arestarii preventive este de natura sa cauzeze o vatamare procesuala, concretizata in incalcarea dreptului fundamental la aparare al inculpatului arestat, consacrat de art.24 din Constitutie si art.6 par. "Se constata ca termenul de 5 zile prevazut de art.235.alin.1 Cod de procedura Penla, in care judecatorul de drepturi si libertati trebuie sesizat de procuror pentru prelungirea duratei masurii arestarii preventive, este un termen procedural (fiind prevazut de lege in vedere asigurarii bunei desfasurari a procedurilor penale, pentru a ocroti drepturi si interese ale persoanei, conferit in cadrul procesului penal ), cu toate consecintele ce deriva din dispozitiile art.

acum 80 luni (23 Jun 2017)

O fata de 12 ani a lesinat cand si-a vazut tatal plin de sange, agresorul infigandu-i furca in fata, in cap si in alte parti ale corpului de mai multe ori, pana cand unealta s-a rupt. Prima propunere de prelungire a arestarii preventive a fost formulata de procurori pe 18 mai, cu 8 zile inainte de expirarea mandatului.

Pe 20 iunie, Parchetul de pe langa Tribunalul Vaslui a inaintat instantei o noua propunere privind prelungirea masurii arestarii preventive, in conditiile in care masura urmeaza sa expire pe pe 25 iunie.

Procurorii decazuti din dreptul de a cere prelungirea arestarii

"In baza art.268 alin.1 C.proc.pen., constata decaderea Parchetului de pe langa Tribunalul Vaslui din dreptul de a solicita prelungirea masurii arestarii preventive dispuse fata de inculpatul Poenaru Mitrita, cercetat pentru savarsirea infractiunii de omor, prev.

Potrivit procedurii penale, propunerea de prelungire a arestarii preventive se depune la judecatorul de drepturi si libertati cu cel putin cinci zile inainte de expirarea duratei arestarii preventive, iar la calcularea termenelor, nu se socoteste ziua de la care incepe sa curga termenul si nici ziua in care se implineste.

Parchetul de pe langa Tribunalul Vaslui au contestat decizia judecatorilor, contestatia urmand a fi judecata vineri, 23 iunie, la Curtea de Apel Iasi.

Este pentru a doua oara in mai putin de jumatate de an cand judecatorii Tribunalului Vaslui decad procurorii din dreptul de a solicita prelungirea arestarii unui inculpat pentru o infractiune grava, fiind invocate un viciu de procedura. In luna februarie, Tribunalul Vaslui a dispus, definitiv, punerea in libertate a unui barbat acuzat de viol si lispire de libertate in mod ilegal, fiind invocat exact acelasi viciu de procedura.

Explicatia judecatorilor

In motivarea decizie din luna februarie, cand a fost pus in libertate inculpatul de viol, judecatorii Tribunalului Vaslui au ex... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro