Un crater de pe Luna poarta numele savantului roman Spiru Haret. Nici Eminescu sau Brancusi nu lipseste din spatiu

Un crater de pe Luna poarta numele savantului roman Spiru Haret. Nici Eminescu sau Brancusi nu lipseste din spatiu

Cratere de pe Mercur, Venus si Luna, precum si asteroizi si comete au ajuns sa moarte numele unor romani celebri, precum cel al marelui poet Mihai Eminescu, al compozitorului George Enescu, al sculptorului Constantin Brancusi sau cel al sopranei Hariclea Darclee. Craterul Haret se afla in mijlocul unui triunghi format de craterele Bose, Cabannes si Abbe si are un diametru de 25 de kilometri, putin mai mare decat capitala Bucuresti.

acum 96 luni (29 Jul 2016)

Cratere de pe Mercur, Venus si Luna, precum si asteroizi si comete au ajuns sa moarte numele unor romani celebri, precum cel al marelui poet Mihai Eminescu, al compozitorului George Enescu, al sculptorului Constantin Brancusi sau cel al sopranei Hariclea Darclee.

In luna aprilie 2008, un crater de pe planeta Mercur a fost numit dupa poetul roman Mihai Eminescu. Craterul are un diametru de 125 de kilometri si s-a format mai recent decat restul craterelor de pe Mercur.

Un alt nume romanesc de pe Venus este cel al cunoscutei soprane Hariclea Darclee. O formatiune vulcanica cu un diametru de 15 kilometri a primit numele de Hariclea Darclee, nume ce a fost aprobat in anul 2003. Pana in prezent, doar un singur roman a realizat aceasta performanta, respectiv profesorul de matematica Victor Daimaca din Targu Jiu, pasionat de astronomie.

Singurul crater de pe Luna cu nume romanesc este craterul Haret , denumit dupa matematicianul Spiru Haret. Acesta este un mic crater lunar ce este situat in regiunea de sud, de pe partea indepartata a Lunii. Craterul Haret se afla in mijlocul unui triunghi format de craterele Bose, Cabannes si Abbe si are un diametru de 25 de kilometri, putin mai mare decat capitala Bucuresti. In perioada in care acesta era ministru al Educatiei, Spiru Haret a infiintat Observatorul Astronomic din Bucuresti si a avut un rol important in imbunatatirea sistemului de invatamant romanesc.

Spiru Haret s-a nascut la data de 15 februarie 1851 la Iasi si a decedat in anul 1912 la Bucuresti. Aceasta a fost matametician, astronom si pedagog, care reformat sistemul de invatamant romanesc din functia de ministru al Educatiei, pe care a detinut-o de trei ori. Inventia sa este folosita azi de americani

Destinul fabulos al lui Yvette Cauchois, savanta franceza care a iubit doi fizicieni romani, s-a botezat ortodox la 86 ani si a dorit sa moara in Romania... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro