Un clujean vrea sa schimbe imnul de stat al Romaniei. De la blestemul adormirii din "Desteapta-te, romane!" la mandrul "Un suflet de roman"

Un clujean vrea sa schimbe imnul de stat al Romaniei. De la blestemul adormirii din

"La un sfert de veac de la Revolutie e nevoie de un imn nou", crede Adrian Toader (58 de ani), un cercetator independent din Cluj si fost dizident politic. In noiembrie 2014, in toiul campaniei electorale pentru prezidentiale, atunci cand lumea se intreba cu cine sa voteze, dar si pe cine sa nu voteze, Adrian Toader povesteste ca i s-a parut tare banala ideea ca un candidat la functia de presedinte sa fie judecat dupa criteriul de a sti si de a canta imnul de stat. De-a lungul timpului, Romania a avut ca imnuri nationale si urmatoarele cantece: "Traiasca Regele" de Vasile Alecsandri, cantat intre anii 1866-1948, "Zdrobite catuse", in perioada 1948-1953, pe versuri de Aurel Baranga si muzica de Matei Socor, "Te slavim Romanie" ce caracteriza prietenia dintre Uniunea Sovietica si statul roman, fiind imn national intre anii 1953-1977, "Trei culori", in perioada 1977-1989, pe muzica de Ciprian Porumbescu.

acum 108 luni (22 Feb 2015)

"La un sfert de veac de la Revolutie e nevoie de un imn nou", crede Adrian Toader (58 de ani), un cercetator independent din Cluj si fost dizident politic. Acesta a scris un imn numit "Un suflet de roman" si militeaza ca acesta sa fie viitorul imn national al Romaniei.

Creatia sa are 12 strofe si transmite, in opinia autorului ei, un mesaj pozitiv despre cat de mandri si demni sunt romanii. Strofele sunt cantate de patru studenti de la Academia de Muzica "Gheorghe Dima" din Cluj, intr-un studio din oras, pe muzica lui Anton Pann din actualul imn de stat.

S-a inregistrat in Apuseni

Nascut pe meleagurile Dobrogei, Adrian Toader (foto mai jos, credit foto: arhiva personala a lui Adrian Toader) a plecat de tanar in America. S-a intors acasa in 1998 si s-a stabilit la Cluj, unde este cercetator independent in domenii precum ecologie, agricultura si bioeconomie. Are si o mica ferma de animale in judetul Sibiu.

In noiembrie 2014, in toiul campaniei electorale pentru prezidentiale, atunci cand lumea se intreba cu cine sa voteze, dar si pe cine sa nu voteze, Adrian Toader povesteste ca i s-a parut tare banala ideea ca un candidat la functia de presedinte sa fie judecat dupa criteriul de a sti si de a canta imnul de stat. In State nu am intalnit o persoana care sa nu stie imnul SUA, nu mai vorbesc de arborarea drapelului.

Dupa acel moment a participat la evenimentele organizate la Cluj de 1 Decembrie 2014 si a ascultat "Desteapta-te, romane!"

"Ma intorceam cu masina de la Sibiu spre Cluj.

Studentii de la Academia de Muzica Gheorghe Dima din Cluj. Adrian Toader alaturi de stundentii Linda Ianchis, Raluca Rahela Coanca, Alexandru Duma si Samuel Pop FOTO: arhiva personala a lui Adrian Toader

Inainte de 22 decembrie s-a urcat in varful Carpatilor - Apusenii din zona comunei clujene Baisoara - si s-a... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro