Un chirurg pasionat de chirurgia bariatrica

Un chirurg pasionat de chirurgia bariatrica

De fapt, nici nu realizam de cata putina mancare avem nevoie de fapt si cu atat mai putin ne dam seama ca placerea de a manca nu sta in cantitate, ci mai ales in calitate si ambianta. Gastric sleeve, atat de plastic denumita de pacienti "operatia de micsorare de stomac", reprezinta de departe cea mai frecventa operatie de chirurgie bariatrica practicata pe plan mondial (depasind bypassul gastric) si este operatia pe care eu aleg sa o recomand pacientilor mei cel mai frecvent. Fie ca a fost vorba de a ajunge la o anumita greutate, sau de posibilitatea de a duce o viata normala, de a renunta la tratamente multiple sau dureroase, sau chiar de a avea copii.

acum 96 luni (25 Nov 2014)

Articol scris de Dr. Rubin Munteanu - medic primar chirurgie generala, cu competenta in chirurgia laparoscopica la clinica www.bariclinic.ro

De ce ne ingrasam? De obicei pentru ca mancam mai mult decat are nevoie corpul nostru si atunci depunem excesul de calorii in depozite de grasime. Suntem tentati sa mancam excesiv in momentele de tensiune emotionala (ca strategie de a face fata situatiilor stresante, frustrante), dar mancam si cand ne plictisim sau cand vrem sa ne "rasfatam" si sa ne oferim o placere. De fapt, nici nu realizam de cata putina mancare avem nevoie de fapt si cu atat mai putin ne dam seama ca placerea de a manca nu sta in cantitate, ci mai ales in calitate si ambianta.

Am invatat ca de cele mai multe ori persoanele supraponderale ajung sa aiba sentimente de rusine, de vina si tristete care le imping la solutii foarte putin eficiente pe termen lung. Tentatia este sa incerce tot felul de diete care promit scadere mare si rapida in greutate, sa ia produse pentru slabit (cu puternice efecte adverse), sa faca tratamente hormonale sau sa se infometeze.

Pentru cei care ajung sa-si piarda speranta si, mai cu seama, pentru cei carora excesul ponderal le scade dramatic calitatea vietii sau chiar le ameninta viata, chirurgia bariatrica a facut si continua sa faca adevarate minuni. Gastric sleeve, atat de plastic denumita de pacienti "operatia de micsorare de stomac", reprezinta de departe cea mai frecventa operatie de chirurgie bariatrica practicata pe plan mondial (depasind bypassul gastric) si este operatia pe care eu aleg sa o recomand pacientilor mei cel mai frecvent. Aceasta pentru ca respecta principiul fundamental la care eu personal tin foarte mult in chirurgie: maxim de eficienta cu minim efort, in sensul ca supune organismul la un traumatism de mai mica amploare, nu modifica anatomia si circuitul alimentelor, recurgand la mecanismul fundamental care duce la scaderea ponde... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro