Un cercetator roman a oferit o teorie asupra sinuciderii

Un cercetator roman a oferit o teorie asupra sinuciderii

Acesti neuroni cu arbori dendritici neobisnuiti, se gasesc in zona cortexului cingular anterior si in zona anterioara a insulei, la marile primate, dar si la balenele cu cocoasa, la balenele ucigase, la delfinii Risso, la balenele beluga precum si la elefantii africani si asiatici. Concluzia la care au ajuns a fost urmatoarea: daca acesti neuroni joaca un rol atat de complex in procesarea unor emotii precum empatie, vina si rusine, atunci un numar in exces al acestor neuroni poate duce la tulburari emotionale, explicand astfel de ce la un sinucigas aceste emotii sunt prevalente.

acum 85 luni (7 Nov 2014)

>

Intr-adevar, daca acestia au fost adevaratii factori, au fost suficienti ca sa dezechilibreze si cel mai puternic spirit. Intrebarea care se ridica si care ar putea oferi variante de raspuns in cadrul managerierii riscului de suicid este: care este diferenta, la nivel neuronal, intre cei care vad in sinucidere o optiune si cei care continua sa isi traiasca viata, in ciuda neajunsurilor ei?

Ce sunt neuronii von Economo, care ar putea detine raspunsul la intrebarea "de ce unii se sinucid si altii nu?". Acesti neuroni cu arbori dendritici neobisnuiti, se gasesc in zona cortexului cingular anterior si in zona anterioara a insulei, la marile primate, dar si la balenele cu cocoasa, la balenele ucigase, la delfinii Risso, la balenele beluga precum si la elefantii africani si asiatici. Recent, ei au fost descoperiti la oameni si in cortexul prefrontal dorsolateral. Din punct de vedere ontogenetic, neuronii von Economo apar la oameni in saptamana 35 de gestatie (din 40), iar la nastere sunt prezenti in jur de 15%. La varsta de 4 ani, un copil are deja in jur de 184.000, iar ca adult el va avea circa 193.000. Spre exemplu, un fumator stie ca fumatul il va ucide, dar nu poate nici accepta aceasta idee, dar nici renunta la fumat, pentru ca ar admite ca vrea sa moara. Atunci, el isi spune ca si bunicul a fumat pana la 80 de ani si nu avut nimic. Pana cand a murit de cancer la plamani sau emfizem pulmonar, evident. Dar, e important ca el nu va muri la 40, ci la 80. "M-am casatorit cu betivul asta, care e un abuzator si un agresiv, dar macar aduce bani in casa si copiii au un tata".

Neuronii von Economo joaca un rol deosebit de important in intuitie, ceea ce ne permite sa trecem peste sentimentul de incertitudine, luand astfel decizii rapide si rezolvand disonanta cognitiva de care vorbeam mai sus. In conformitate cu un studiu german, oamenii care se sinucid au pachete mult mai dense ale neuronilor von Economo decat cei care mor de moarte buna sa... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro