Un caz de propaganda gri: presa britanica ii leaga pe romani de cartelul criminal al temutului El Chapo

Un caz de propaganda gri: presa britanica ii leaga pe romani de cartelul criminal al temutului El Chapo

> Analiza realizata de Mihai Barsan* Un sindicat criminal care incearca de mult sa patrunda pe piata neagra a drogurilor din Europa si-a gasit partenerul intr-o grupare criminala romaneasca care il ajuta sa importe droguri tari si sa le distribuie prin intermediul TIR-urilor. Organizatiile care lupta impotriva consumului de droguri si criminalitatii din Europa au date semnale de mult timp ca multe carteluri mexicane au vazut o oportunitate de distribuire a drogurilor in Europa si mai ales in Marea Britanie, unde consumatorii sunt dispusi sa dea sume fabuloase pentru a cumpara astfel de droguri, mai ales cocaina; Articolul continua apoi cu un scurt istoric destul de grafic in descriere despre organizatia condusa de El Chapo si cum acesta are un trecut plin de acte de violenta extrema impotriva tuturor celor care i-au stat in cale. Campania de dezinformare din articolul aparut in The Times este un exemplu de dezinformare gri pentru ca porneste de la un sambure de adevar, dar: omite foarte multe informatii oferite de catre NCA in raportul oficial eliberat anul acesta "National Strategic Assessment of Serious and Organised Crime"; Dupa cum se poate observa, nu vorbim in aceste exemple oferite de The Times ca de o grupare de crima organizata, ci de simplii carausi folositi de gruparile mari pentru transportarea cocainei dintr-un loc in altul pentru distributie. Stirea analizata aici ridica semne de intrebare pentru ca de fapt doreste sa ne faca sa credem intr-o rata a criminalitatii ridicate in randul romanilor [R(c)], iar apoi sa facem conexiune cu celelalte evenimente: De ce sa credem ca romanii din Marea Britanie sunt implicati in traficul international de droguri?

acum 66 luni (8 Aug 2017)

>

Analiza realizata de Mihai Barsan*

Un sindicat criminal care incearca de mult sa patrunda pe piata neagra a drogurilor din Europa si-a gasit partenerul intr-o grupare criminala romaneasca care il ajuta sa importe droguri tari si sa le distribuie prin intermediul TIR-urilor.

Captura foto de pe site-ul The Times a stirii lansate.

Captura foto de pe site-ul The Times a sectiunii unde se discuta numai despre romani.

Ipoteza este sustinuta de Agentia Nationala Impotriva Criminalitatii (National Crime Agency - NCA) care este sursa principala pe care o citeaza jurnalistul John Simpson. Mafiile din America de Sud si Ecuador au pus ochii pe portul din Liverpool unde aduc cantitati mari de cocaina; Joaquin "El Chapo" Guzman Loera zis si "El Chapo" este unul dintre cei mai periculosi traficanti de droguri din lume si este cunoscut pentru actiunile sale nemiloase. Colaborarea dintre romani si mexicani a fost dezvaluita public de NCA; Organizatiile care lupta impotriva consumului de droguri si criminalitatii din Europa au date semnale de mult timp ca multe carteluri mexicane au vazut o oportunitate de distribuire a drogurilor in Europa si mai ales in Marea Britanie, unde consumatorii sunt dispusi sa dea sume fabuloase pentru a cumpara astfel de droguri, mai ales cocaina;

Articolul continua apoi cu un scurt istoric destul de grafic in descriere despre organizatia condusa de El Chapo si cum acesta are un trecut plin de acte de violenta extrema impotriva tuturor celor care i-au stat in cale.

Mesajul de suprafata pe care articolul doreste sa il transmita este ca Marea Britanie se confrunta cu o noua amenintare in lupta continua impotriva drogurilor tari.

Mesajul principal este de fapt vulnerabilitatea granitelor UK din cauza imigrantilor care sunt implicati in actiuni ilegale, acest lucru implicandu-i direct pe romani. Textul apare la momentul potrivit, in contextul in care Brexitul ar regl... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro