Un articol-omagiu fraierilor care fac lucrurile sa se miste in sistemul romanesc

Un articol-omagiu fraierilor care fac lucrurile sa se miste in sistemul romanesc

Fara "fraierii" care au mers sa munceasca pe salarii de mizerie in timp ce colegul lui de birou combina contracte, sa suporte umilintele sistemului, sa ignore lipsa de solidaritate a societatii in ansamblu, fara acesti fraieri, nu am fi unde suntem astazi si, culmea, tot de la ei se cere maximul posibil. Deceniile celui "mai iubit fiu al natiunii" si a sa "Epoca de Aur" ar fi trebuit sa ne fi vindecat de solutii mesianice, pentru ca nu a trecut chiar asa de multa vreme de cand aveam doua ore de program TV.

acum 96 luni (13 May 2016)

Este neproductiv sa aduci un specialist integru si sa il arunci in mijlocul combinatorilor si sforarilor, care cunosc sistemul mai bine ca oricine si au capacitatea de a-l utiliza in folos propriu, pentru ca el a fost construit exact pentru asa ceva.

Este ridicol sa ceri cuiva sa se sacrifice de dragul unor principii si tu sa stai in fata televizorului. De altfel, din acest motiv, avem si un numar scazut al celor dispusi sa se implice. Nu simt suportul general, de parca reforma e o chestiune de social media nu de schimbare sociala profunda. Fara "fraierii" care au mers sa munceasca pe salarii de mizerie in timp ce colegul lui de birou combina contracte, sa suporte umilintele sistemului, sa ignore lipsa de solidaritate a societatii in ansamblu, fara acesti fraieri, nu am fi unde suntem astazi si, culmea, tot de la ei se cere maximul posibil. Visul providentialului arhetipal aparut sa ne salveze pe toti, chiar si impotriva propriilor noastre actiuni, ar trebui sa nu isi aiba loc pe piata. Deceniile celui "mai iubit fiu al natiunii" si a sa "Epoca de Aur" ar fi trebuit sa ne fi vindecat de solutii mesianice, pentru ca nu a trecut chiar asa de multa vreme de cand aveam doua ore de program TV. In contrapondere, ar merita observat ca momentele cu adevarat importante in dezvoltarea nationala au fost marcate de generatia pasoptista, de generatia unionista sau de generatia interbelica. Ar trebui amintit ca ori de cate ori o forta exterioara s-a aratat dispusa sa intervina, pe langa faptul ca au venit altii in loc de aia pe care ii asteptam, de atatea ori ne-a luat mult timp sa le multumim si sa ii trimitem acasa.

Singura solutie posibila, cu toata incarcatura ei de naivitate, e o reinterpretare a ideii de "prin noi insine", fara a ne gandi ca acest lucru presupune izolationism sau indepartarea cu iz nationalism a celor cu care nu suntem in dezacord (dupa cum s-a vehiculat insistent in scandalul de la Opera).

Pana la urma, e si o d... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro