Un an de la moartea lui Ionut: Cum a zguduit tot sistemul tragedia copilului mancat de caini in Capitala

Un an de la moartea lui Ionut: Cum a zguduit tot sistemul tragedia copilului mancat de caini in Capitala

Pe 2 septembrie 2013, dimineata, Ionut Anghel, in varsta de 4 ani, si fratele sau cu doi ani mai mare, Andrei, au iesit din Parcul Tei, din sectorul 2 al Capitalei, printr-o zona neingradita, scapand de sub ochii bunicii care ii supraveghea. In luna iulie a anului trecut, la Institutul de Boli Infectioase "Matei Bals" din Bucuresti au ajuns 849 de persoane muscate de maidanezi, in timp ce in luna iulie a acestui an, numarul acestora s-a redus de mai bine de sase ori. Mai mult decat atat, in luna februarie a acestui an s-a inaugurat un noua adapost menit sa gazduiasca 1.600 de patrupede si dupa luni intregi in care hingherii au capturat zeci de mii de maidanezi, normele legii care permitea eutanasierea in termen de 14 zile a maidanezilor neadoptati sau nerevendicati au fost blocate. Legea lui Ionut, prima reactie a autoritatilor La o saptamana de la moartea lui Ionus Anghel, la 10 septembrie 2013, Camera Deputatilor a adoptat Legea privind cainii fara stapan, care stabileste, printre altele, un termen de 14 zile lucratoare in care cainii capturati de hingheri sunt dusi in adaposturi, dupa care, daca acestia nu sunt revendicati sau adoptati, pot fi eutanasiati. In tot acest an, au existat acuzatii de tot felul aduse familiei lui Ionut, mesaje de amenintare primite de acestia prin intermediul retelelor de socializare si speculatii cum ca ar fi cerut daune in valoare de un milion de euro.

acum 73 luni (1 Sep 2014)

Pe 2 septembrie 2013, dimineata, Ionut Anghel, in varsta de 4 ani, si fratele sau cu doi ani mai mare, Andrei, au iesit din Parcul Tei, din sectorul 2 al Capitalei, printr-o zona neingradita, scapand de sub ochii bunicii care ii supraveghea. Cei doi copii au ajuns pe un domeniu privat, acolo unde micutul Ionut a fost sfartecat de o haita de caini, chiar sub privirile neputincioase si inspaimantate ale fratelui sau mai mare. "Dintre cei sapte caini care erau in acea haita, cel putin patru au participat la atac", spune Razvan Bancescu, coordonatorul de proiect al Autoritatii pentru Supravegherea si Protectia Animalelor (ASPA), din cadrul Primariei Municipiului Bucuresti (PMB), la un an de la tragedie.

Drama familiei Anghel a revoltat atunci intreaga Romaniei si a impartit Capitala in doua tabere: cei care sustineau eutanasierea maidanezilor si iubitorii de animale care propuneau sterilizarea ca solutie unica.

Planul de 18 luni

In septembrie anul trecut, pe strazile din Bucuresti erau circa 65.000 de caini fara stapan, potrivit unei estimari facute de ASPA. Abia dupa moartea lui Ionut, primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a prezentat un plan prin care a promis ca va scapa orasul de maidanezi in doar 18 luni.

Dupa 12 luni in care ASPA a lucrat la foc continuu, Bancescu afirma ca din cei circa 65.000 de maidanezi din Capitala, hingherii au reusit sa captureze in jur de 34.000. "Dintre acestia, in jur de 16.000 au fost eutanasiati si aproximativ 16.000 au fost adoptati", explica Bancescu.

De asemenea, coordonatorul ASPA precizeaza ca, la pachet cu acest capturari si eutanasieri, a fost planificata o alta masura: cea care priveste sterilizarea cainilor cu stapan.

Sub 140 de muscaturi lunar

Din septembrie 2013 pana astazi numarul persoanelor muscate de maidanezi s-a redus considerabil in Capitala. In luna... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro