Un acord care schimba harta de putere din Orientul Apropiat

Un acord care schimba harta de putere din Orientul Apropiat

Ideea, vehiculata din timp in timp, este cvasi-irealizabila deoarece ar deschide o sursa de revendicari, tensiuni si ar fi o sursa de asemenea conflicte incat ceea ce pare acum ca o victorie de proportii s-ar putea usor transforma intr-un cosmar de tip Irak sau Afganistan, dar de data asta extins la nivelul unei intregi regiuni. Dar, cel mai probabil, perspectiva cea mai logica ar fi o redefinire a zonelor de influenta si, cel mai important, de securizare mutuala a investitiilor transfrontaliere de tipul conductelor de transport gaze si petrol, statiilor de pompare, zonelor de extractie, porturilor de incarcare/descarcare.

acum 32 luni (11 Sep 2016)

>

Posibil, dar nu cred deoarece, de data asta, sunt reunite conditii exceptional de favorabile pentru ca un asemnea acord sa fie intr-adevar ceea ce s-a promis, adica o deschidere majora spre o soluie permanenta agreata pentru pacea in Siria. Dar si un semnal esential trimis cu mult mai departe, pentru a rezona foarte puternic si clar in uvertura marii negocieri la scara globala privind rescerizarea scenei mondiale, reasezarea balantei de putere si reconfigurarea zonelor de influenta.

Din punctul meu de vedere, analiza trebuie sa inceapa de la sublinierea ca formatul negocierilor este, in sine, cel mai puternic dintre mesaje: au ramas, ca odinioara, doar cele doua mari supra -puteri sa ia decizia finala, prin eliminarea, politicoasa si ferma, a tuturor celor care, in timp, incercasera sa interfereze in rationamentele din Orientul Apropiat, in ecuatie mai fiind pastrati, ca actori de sprijin, Turcia, Iranul si Israelul.

Fiecare dintre cei doi mari actori poate astfel sa transmita aliatilor sai ca, prin acest acord pe Siria, se poate ajunge rapid la securizarea celui mai important punct de pe harta Orientului Apropiat (caci, nu-i asa, "toate drumurile duc la Damasc" cum ne invata legendele Orientului) si ca, prin asta, Rusia si SUA pot sa inceapa, fiecare in relativa liniste, consolidarea propriilor sale proiecte privind partea de responsabilitate proprie intr-un nou Mare Orient Apropiat.

Coincidenta sau nu, acum, dupa exact 100 de ani, pare sa inceapa, la modul cel mai serios, operatiunea de reasamblare a spatiului odata definit administrativ extrem de arbitrar prin Acordul Sykes-Picot, intelegerea secreta semnata pe 16 mai 1916 care, in opinia multor istorici, sta la originea haosului actual. Acord intre guvernele Frantei si Angliei si cu aprobarea Imperiului Rus definind zonele de influenta si control asupra tertoriilor "extirpate din trupul bolnav" al Imperiului Otoman, cele care urmau sa fie administrate de puterile civ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro