Umorul studentesc si poantele care l-au sapat pe Ceausescu
Faceti din arta voastra un instrument de perfectionare continua a societatii si a omului, de afirmare a dreptatii si echitatii sociale, a modului de munca si viata socialista si comunista!", spunea chiar tovarasul Nicolae Ceausescu in 1979, intr-un discurs publicat in revista "Urzica". Cu frumoasa nebunie specifica tineretii, dand uneori dovada de un curaj nebanuit, in cadrul Festivalurilor Artei si Creatiei Studentesti unele grupuri de umor luau in ras realitatile de zi cu zi din Romania lui Ceausescu si de multe ori chiar acesta era atacat prin "soparlite". In filmul realizat de Andy Lupu si de Eugen Oprina apar figuri cunoscute publicului de azi, care atunci erau angajati in umorul studentesc, cum ar fi Ioan Gyuri Pascu, Toni Grecu si Cristian Gretcu - grupul Divertis din Iasi, Dragos Mostenescu - grupul Tact, Viorel Gaita - grupul Geof, Bogdan Teodorescu - grupul Fics, Ion Cristoiu - membru in juriul festivalurilor de umor. Profitand de festivalurile de arta si creatie studenteasca, de turnee si evenimente organizate chiar de structurile partidului comunist, studentii au format grupuri de satira, umor si brigazi artistice.
In cadrul programului "Dupa 25 de ani", canalul TVR 1 prezinta sambata, 27 decembrie, la ora 22.00, un documentar inedit dedicat unui adevarat fenomen din perioada comunista: umorul studentesc, film intitulat "Puterea rasului". Faceti din arta voastra un instrument de perfectionare continua a societatii si a omului, de afirmare a dreptatii si echitatii sociale, a modului de munca si viata socialista si comunista!", spunea chiar tovarasul Nicolae Ceausescu in 1979, intr-un discurs publicat in revista "Urzica". Cu frumoasa nebunie specifica tineretii, dand uneori dovada de un curaj nebanuit, in cadrul Festivalurilor Artei si Creatiei Studentesti unele grupuri de umor luau in ras realitatile de zi cu zi din Romania lui Ceausescu si de multe ori chiar acesta era atacat prin "soparlite".
In filmul realizat de Andy Lupu si de Eugen Oprina apar figuri cunoscute publicului de azi, care atunci erau angajati in umorul studentesc, cum ar fi Ioan Gyuri Pascu, Toni Grecu si Cristian Gretcu - grupul Divertis din Iasi, Dragos Mostenescu - grupul Tact, Viorel Gaita - grupul Geof, Bogdan Teodorescu - grupul Fics, Ion Cristoiu - membru in juriul festivalurilor de umor. Ii veti mai recunoaste pe Ghighi Bejan - grupul Arh, Ciprian Fachiru - Brigada Mecanica - si pe Ovidiu Bebe Ianu - Brigada TCM. De asemenea, apar personalitati mai putin cunoscute telespectatorilor de astazi, dar emblematice pentru miscarea umorului studentesc din anii ’80: Fiti Ariesan - Brigada ASE, Lucian Revnic - Brigada BUM din Cluj, Marius Constantinescu - Brigada Finante, Dan Stoica - Brigada ASE, Calin Husar - Brigada ASE, si Ovidiu Panea - Brigada Energeticii. Surpriza emisiunii, ca sa spunem asa, o constituie aparitia in documentar a celor doi sefi ai comisiilor de cultura ale UASCR (Uniunea Asociatiilor Studentilor Comunisti din Romania)m, cei care au organizat, controlat si cenzurat umorul studentesc intre anii 1981 si 1989: Cornel Dumitriu si Mircea Ursache.
Cenzura e in toate