Umilinta comandantului Marinei Regale Romane: "Marina noua are ca principala dorinta sa-si arate recunostinta fata de Uniunea Sovietica"

Umilinta comandantului Marinei Regale Romane:

La 26 septembrie 1947, la Capsa, a avut loc o masa camaradereasca oferita de Marina Romana in cinstea reprezentantilor Marinei Sovietice, scrie dr. (...) va rog sa aveti bunatatea de a transmite inaltelor autoritati ale Flotei Navale Sovietice incredintarea ca ati lasat in Romania o Marina mica, dar care nu are alta dorinta mai fierbinte decat aceea de a adanci prietenia dintre cele doua marine". "Transilvania", salvata din mainile rusilor In toamna anului 1944, in Comisia Romana pentru aplicarea Armistitiului cu Aliatii, rusii au cerut, printre altele, si predarea celor doua nave de lux romanesti: Basarabia si Transilvania.

acum 76 luni (4 Aug 2017)

La 26 septembrie 1947, la Capsa, a avut loc o masa camaradereasca oferita de Marina Romana in cinstea reprezentantilor Marinei Sovietice, scrie dr. Cu acea ocazie, Eugeniu Savulescu, comandantul Marinei Regale Romane, a spus: "La venirea dumneavoastra in tara, domnilor, ati gasit un personal ravasit si fara Marina. (...) va rog sa aveti bunatatea de a transmite inaltelor autoritati ale Flotei Navale Sovietice incredintarea ca ati lasat in Romania o Marina mica, dar care nu are alta dorinta mai fierbinte decat aceea de a adanci prietenia dintre cele doua marine".

"De aici incolo, a continuat comandorul, ne lasati sa zburam cu aripile noastre proprii. Dar vom sti sa le rezolvam pentru ca am invatat de la dumneavoastra sa strabatem cu bine clipe grele. Aceasta Marina noua are ca principala dorinta sa-si arate recunostinta fata de Uniunea Sovietica si sa adanceasca prietenia cu Marina Sovietica", consemneaza discursul dr. 7 ale Conventiei de Armistitiu, statul roman a fost obligat sa predea ca trofee URSS toate navele Germaniei, Ungariei si Slovaciei care se gaseau in apele teritoriale romanesti. Dupa 23 August 1944, trupele rusesti de ocupatie au confiscat toate navele. Unele au fost retrocedate dupa cativa ani, in stare avansata de uzura, iar altele au fost recastigate prin procese internationale. Cele trei submarine, confiscate Contraamiralul in rezerva Zamfir Petre isi amineste ca, atunci cand au intrat rusii in tara, in august 1944, el se afla in Portul Constanta, pe Rechinul, urmand sa plece intr-o noua misiune, la Bosfor. "Aveam la nava-baza cele mai bune si mai frumoase haine, dar si bani", isi aminteste el. Apoi, rusii au dus echipajul la Gara Maritima, iar submarinele si nava-baza au fost confiscate. "Transilvania", salvata din mainile rusilor In toamna anului 1944, in Comisia Romana pentru aplicarea Armistitiului cu Aliatii, rusii au cerut, printre altele, si predarea celor doua nave de lux romanesti: Basarabia si Transilvania. Insusi procurorul... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro