Ultimul fierar din Tara Fagarasului: imblanzeste fierul de 60 de ani si a devenit atractie turistica pentru straini

Ultimul fierar din Tara Fagarasului: imblanzeste fierul de 60 de ani si a devenit atractie turistica pentru straini

Aici spune ca a avut norocul sa ajunga in atelierul unitatii militare din Campulung Muscel, unde, alaturi de mesteri buni, "a furat meserie de la altii, iar altii au furat meserie de la el". Palmele sale brazdate de timp si de munca grea, precum si hainele lui patate reflecta infinitele ore pe care le-a petrecut in atelierul de fierarie. El povesteste ca a facut porti si potcoave atat pentru cei din Dragus, cat si pentru vecinii din Vistea de Jos, Vistea de Sus, Sambata de Sus si Lisa.

acum 98 luni (2 Feb 2015)

Gheorghe Coaciu s-a nascut pe 16 iunie 1931, la Recea, un alt sat din Tara Fagarasului. Aici spune ca a avut norocul sa ajunga in atelierul unitatii militare din Campulung Muscel, unde, alaturi de mesteri buni, "a furat meserie de la altii, iar altii au furat meserie de la el". "Doamna mea era de aici, din Dragus, iar dupa casatorie ne-am mutat aici unde locuiesc si astazi", povesteste fierarul. El a fost mecanic la Combinatul Civic din Victoria, timp de 21 de ani, fiind incadrat in grupa I de munca, din cauza conditiilor grele in care isi desfasura activitatea. Cand venea de la munca, intra direct in atelierul sau. Acum, dupa sase decenii de cand este fierar, barbatul nu regreta miile de ore pe care le-a petrecut modeland fierul. Palmele sale brazdate de timp si de munca grea, precum si hainele lui patate reflecta infinitele ore pe care le-a petrecut in atelierul de fierarie.

"Cand aveam si alt serviciu spuneam ca merg la atelier la schimbul doi Dupa ce am iesit la pensie, m-am ocupat doar de fierarie. Am masini de gaurit, de taiat, un strung si aparat de sudura, adica tot ce-mi trebuie ca sa iasa treaba", a spus Gheorghe Coaciu.

Orice obiect pe care doreste sa-l faca, mesterul fierar parcurge cu migala aceiasi pasi: mai intai face focul, apoi incalzeste fierul si mai apoi il pune pe nicovala si il bate pana cand ajunge la forma dorita.

A facut porti si potcoave pentru cinci sate

Celebru in Tara Fagarasului barbatul este cunoscut de toti cei care locuiesc in zona. El povesteste ca a facut porti si potcoave atat pentru cei din Dragus, cat si pentru vecinii din Vistea de Jos, Vistea de Sus, Sambata de Sus si Lisa. Din pacate, astazi nu mai are mobilitatea de odinioara, dar chiar si asa nu exista zi in care sa nu intre in atelierul sau de fierarie. Am invatat meseria asta cand am fost ucenic, de la mesteri mari, timp de trei ani. Toata viata am batut la potcoave, de nu... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro