Ultimul bragagiu turc din Galati. Cum ajunge in toate colturile lumii braga facuta dupa o reteta veche de secole

Ultimul bragagiu turc din Galati. Cum ajunge in toate colturile lumii braga facuta dupa o reteta veche de secole

Acum un secol si jumatate (potrivit unei ample lucrari privind industria galateana, publicata de istoricul Tudose Tatu), in orasul Galati existau aproape o suta de fabricanti de braga. Caci, trebuie spus, familia Ismail produce, in afara de braga, si socata, ghimbirada si teeya, bauturi care au la baza: flori de soc, ghimbir si flori de tei, toate 100% naturale si extraordinar de delicioase. Alaturi de braga mai producem si aceste trei bauturi extrem de apreciate de cei nostalgici, care sunt in cautarea gustului de altadata, dar si de cei care abia acum simt gustul unei bauturi zicem noi destul de naturale", spune Dilaver Ismail. Cat despre pret, la fabrica litrul de braga costa 4,5 lei, insa pe internet se vinde la preturi mai mari, din cauza costurilor de expeditie: 4 litri (comanda minima) costa 55 de lei, cu tot cu taxa de livrare, iar 20 de litri costa 165 de lei.

acum 43 luni (5 Aug 2017)

Acum un secol si jumatate (potrivit unei ample lucrari privind industria galateana, publicata de istoricul Tudose Tatu), in orasul Galati existau aproape o suta de fabricanti de braga. Bautura racoritoare adusa de turci, prin secolele 15-16, o data cu mult mai bine romanizatele sarmale, braga s-a impus rapid in orasul dunarean toropit de arsitele verilor continentale. Asa se face ca, in preajma Primului Razboi Mondial, Galatiul avea doar trei ateliere de bere, dar 68 de bragagii, consfintind faptul ca licoarea cu origini orientale era inca la putere.

De-abia dupa 1948, cand initiativele private au ajuns delicte in fata noilor stapanitori, braga a intrat intr-un usor declin, reinviind insa, aproape miraculos, prin anii 60, cand s-a dat ordin "de sus" ca toate cofetariile sa aiba si o instalatie pentru vanzarea acestei bauturi (care era produsa intr-o adevarata fabrica, apartinand intreprinderii de stat ICSAP). Apoi, insa, de prin anii 80, consumul de braga s-a diminuat permanent in fata invaziei bauturilor carbo-gazoase, iar dupa 1990 productia aproape ca a disparut. Una dintre ele, condusa de Gheorghe Zmeu si Gabriel Pauliuc, vine cu o reteta de inspiratie armeneasca si este facuta chiar in laboratorul care deservea candva cofetariile comuniste. Cealalta, la care vom face referire in articolul de fata are un altfel de parfum, parca mai aproape de adevarata traditie, caci este facuta dupa vechea reteta de familie a romano-turcului Dilaver Ismail, descendentul unei adevarate dinastii de bragagii. Dilaver este un soi de director al fabricii, insa tot el este si sofer, si mecanic, si fochist, ba chiar si omul "de la expeditii".

Bragagiu pe strazile orasului Galati, in perioada interbelica FOTO Muzeul de Istorie Galati

"Am reteta de la bunicii mei, transmisa din generatie in generatie. Pana la urma, acum cativa ani, s-a ivit o oportunitate, in asa fel incat am reinnodat traditia familiei si am... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro