Ultimul bastion al statului de drept

Conflictul dintre puterea legislativa si cea judecatoreasca, generat de votul in cazul Dan Sova, va fi transat de Curtea Constitutionala, la sesizarea presedintelui Klaus Iohannis. "Solutionarea unei cereri printr-o comunicare adresata de presedintele Senatului ministrului Justitiei excede cadrului constitutional si echivaleaza cu refuzul de a se pronunta asupra cererii", a precizat conducerea DNA, invocand ca argumente articole din Legea fundamentala si Regulamentul Senatului, potrivit carora Camera Superioara, in desfasurarea activitatii sale, adopta legi, hotarari si motiuni simple. Proteste in Bucuresti si in alte orase Dupa reactia la cald de miercuri seara, cand circa 150 de persoane au protestat in Piata Universitatii fata de cele intamplate la Senat, astazi sunt asteptate manifestatii in Bucuresti si alte noua orase.

acum 60 luni (27 Mar 2015)

Conflictul dintre puterea legislativa si cea judecatoreasca, generat de votul in cazul Dan Sova, va fi transat de Curtea Constitutionala, la sesizarea presedintelui Klaus Iohannis. Interventia CCR a fost ceruta si de DNA.

Liberalii au anuntat, inca din cursul zilei de miercuri, ca intentioneaza sa atace la Curtea Constitutionala atat modul in care presedintele Senatului a interpretat votul in cazul Sova, cat si prevederile din Statutul parlamentarilor si din Regulamentul Camerei Superioare referitoare la majoritatea necesara aprobarii. Pe parcursul zilei de ieri, opozitia si-a dat seama, insa, ca are o problema: respingerea cererii DNA ca urmare a interpretarii votului nu a fost consemnata intr-o hotarare a Senatului, ci intr-o simpla scrisoare expediata de Calin Popescu Tariceanu ministrului Justitiei, Robert Cazanciuc. Nu de alta, dar judecatorii CCR s-ar pronunta doar asupra aspectelor sesizate, si nu a imprejurarilor care au ridicat suspiciunile de neconstitutionalitate.

Solutia de iesire din impas a venit sub forma sesizarii CCR pe existenta unui conflict de natura constitutionala intre puterea legislativa si cea judecatoreasca. Acest fapt a fost cerut Consiliului Superior al Magistraturii de catre DNA, dar, pana sa decida CSM, sesizarea a fost depusa de presedintele Klaus Iohannis. Fata de contestatia pe care ar fi depus-o PNL, cea pe conflict juridic intre institutii va aduce clarificari directe si fara echivoc in cazul Sova.

DNA: Senatul a refuzat sa raspunda cererii

Printr-o scrisoare adresata presedintelui CSM, procurorul-sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, a aratat atat ca interpretarea data votului in cazul Sova este contrara dispozitiilor constitutionale, dar si ca Senatul ar fi trebuit sa adopte o hotarare, fie ea si de respingere a solicitarii. "Solutionarea unei cereri printr-o comunicare adresata de presedintele Senatului ministrului Justitiei excede cadrului constitutional si echivaleaza cu refuzul de a se pronunta... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro