Ultimul artizan de masti traditionale de Anul Nou: celebru in Italia si in Japonia, necunoscut in Romania

Ultimul artizan de masti traditionale de Anul Nou: celebru in Italia si in Japonia, necunoscut in Romania

Daca il asculti, ai putea deveni cel putin la fel de convins ca dracii, ingerii, magii, mastile si toate cele sunt originare de la daci, ca si italienii se trag tot din daci, ca romanii sunt tot o rezultanta a dacilor. Ea mai spune si ca, in perioada comunista a existat o perioada in care etnografia a fost "imbibata" cu un spirit nationalist si concepte prin care se incercau cu orice pret crearea argumente privind continuitatea si traditia multimilenara romaneasca in acest spatiu, chiar si fara dovezi istorice legate de existenta multimilenara a romanilor si a stramosilor lor in acest teritoriu. Pana una -alta insa, mastile de draci din Viflaim, faurite de Vasile Susca impanzesc Romania si strainatatea, insa nu-si gasesc locul in constiinta majoritatii, desi au valoare de patrimoniu spiritual romanesc, iar Susca este ultimul artizan de acest fel din Transilvania.

acum 63 luni (3 Jan 2015)

>

Vasile Susca e acel gen de roman langa care iti redescoperi profunzimile spirituale pur romanesti. Dar chiar asta face Vasile Susca, iar italienii din nordul Italiei si colectionari japonezi i-au preluat mastile lu' dracu' si le-au expus in colectii private sau publice de arta traditionala unica. S-a apucat sa le confectioneze singur din dorinta de a merge la colindat cu Viflaimul, un teatru popular raspandit larg in Transilvania, adus aici de sasi, dupa cum spune mesterul Vasile Susca.

In Viflaim, se relateaza povestea nasterii Mantuitorului, vremea magilor, calatoria lor, iar piesa de teatru popular se joaca pana inclusiv de Anul Nou. Noi nu suntem aici de nicari ori nimeni cum vor unii sa ne faca sa credem", spune foarte convins Vasile Susca. Dracii din piesa de teatru popular moroseneasca sunt o gaselnita pentru ca "si pe Irod il ia dracu' odata", relateaza plin de savoare Vasile Susca. Artizanul de 54 de ani, are doi fii, plecati din Romania, pe care i-a invatat meserie. Mastile sale le poti gasi surprinzator in casele romanilor, le-ai putea revedea in filmul Transylvania al lui Tony Gatlif, in Treviso, chiar la carnavalul de la Venetia, in colectia lui Kozo Ogsawara din Japonia, in Crama Pandurilor din Bucuresti ori in Statele Unite in muzee private, in Franta, Marea Britanie, Belgia, Germania, locuri in care a participat la expozitii legate de traditia ori cultura romaneasca, ori la targuri de turism.

Masti si naravuri

Dracii maramureseni sunt unici in peisajul etnografic european si nu numai, spune artizanul popular. "Noi, maramuresenii am gasit cu cale ca si dracii au loc in teatrul popular de Craciun. Sunt masti si naravuri care ne vin de la daci. Daca il asculti, ai putea deveni cel putin la fel de convins ca dracii, ingerii, magii, mastile si toate cele sunt originare de la daci, ca si italienii se trag tot din daci, ca romanii sunt tot o rezultanta a dacilor. E pe larg disputata ba de una, ba de alte tabere... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro