Ultimul an din viata lui Ceausescu. Cum a incercat Frontul Salvarii Nationale (FSN) sa-l inlature legal pe dictator, la ultimul congres al PCR
Anul 1989, ultimul din viata lui Nicolae Ceasuescu, a fost un veritabil chin pentru presedintele Republicii Socialiste Romania, atat din punct de vedere al relatiilor externe, cat si datorita aparitiei disidentilor din tara. Mircea Raceanu (fiul vitreg al lui Grigore Raceanu, absolvent al Institutului de Relatii Internationale de la Mocova) fost arestat sub invinuirea de spionaj in favoarea Suatelor Unite. In Cehoslovacia, pe 17 noiembrie, la Praga a avut loc o uriasa demonstratie, inabusita de fortele de ordine, dar care a reprezentat inceputul "revolutiei de catifea" care a dus la caderea sistemului comunist. Acest lucru se dorea si de cei de la Frontul Salvarii Nationale (FSN), care cu aceasta denumire au trimis doua scrisori la Europa Libera (in 27 august si 8 noiembrie)! In scrisoarile difuzate de Europa Libera, Frontul Salvarii Nationale il indeamna pe delegatii la Congresul Partidului Comunist Roman sa nu-l mai aleaga tot pe Ceausescu secretar general -cu alte cuvinte, sa-l elimine de la putere in mod legal", a mai scris Adam Burakowski. In cele 87 de cuvantari, numele sau a fost rostit de 673 de ori, iar al Elenei de 247 de ori. A doua zi dupa venirea din Malta, Gorbaciov a luat parte la Moscova la intalnirea conducatorilor statelor Tratatului de la Varsovia, la care a participat si Nicolae Ceausescu.
Anul 1989, ultimul din viata lui Nicolae Ceasuescu, a fost un veritabil chin pentru presedintele Republicii Socialiste Romania, atat din punct de vedere al relatiilor externe, cat si datorita aparitiei disidentilor din tara. Atmosfera incepea era deja inrautatita in 1988, an in care sectia romana de la Radio Europa Libera a inceput sa difuzez fragmente din "Orizonturi rosii", scrisa de Ion Mihai Pacepa. Au fost 12 asemenea episoade, care au fost urmarite de un numar mare de romani. Pe 5 februarie 1988 a sosit la Bucuresti loctiitorul secretarului de stat american John Whitehead, care i-a inmanat lui Ceausescu personal scrisoarea din partea lui Reagen. El spunea ca "democratia in Romania este mult mai buna decat cea din America", asa ca americanii nu au dreptul sa vorbeasca despre statutul minoritatilor nationale de pe teritoriul Romaniei. Au fost reluate contactele cu tarile din blocul sovietic iar ca apreciere fata de atitudinea fata de SUA, Andrei Grominko, presedintele Societului Suprem al URSS vine la Bucuresti pentru a-i inmana lui Ceausescu Ordinul "Lenin".
Miting impotriva lui Ceausescu cu peste 60.000 de persoane la Budapesta Relatiile au devenit insa glaciale cu Ungaria. Pe 27 iunie, la Budapesta a avut loc o demonstratie impotriva ingradirii drepturilor omului in Romania, la care au participat peste 60.000 de persoane. Ceausescu a decis sa inchida Consulatul Ungar de la Cluj. Ceausescu il invita pe Arpad Goncz la o intalnire, la Arad, pentru a incerca sa normalizeze relatiile romano-maghiare.
Aparitia lui Mircea Dinescu, care aprecia "perestroica" si "glasnostul" Apare in tara un alt oponent al lui Ceausescu, poetul Mircea Dinescu. Acesta a fost invitat in URSS de Uniunea Scriitorilor Sovietici, care a vorbit in termeni elogiosi fata de "perestroica" si "glasnost". La intorcerea in tara, Dinescu i-a adunat in jurul sau pe Andrei Plesu, Gabriel Liiceanu si Alexandru Paleologu (fost colaborator al Securitatii), cu scopul de a elobora un prote... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro