Ultimii sase detinuti politici din Belarus, eliberati inainte de alegerile prezidentiale din octombrie

Ultimii sase detinuti politici din Belarus, eliberati inainte de alegerile prezidentiale din octombrie

Mikola Statkevitci, in varsta de 58 de ani, ispasea o pedeapsa de sase ani de inchisoare intr-un lagar de munca cu un regim sever. Recunoscut drept un prizonier de constiinta de catre Amnesty International (AI), el a fost condamnat in mai 2011 pentru "organizare de tulburari in masa ale ordinii publice", in urma unei manifestatii a opozitiei, la sfarsitul lui 2010, impotriva realegerii controversate a lui Aleksandr Lukasenko.

acum 105 luni (23 Aug 2015)

Printre cei sase opozanti eliberati se afla si Mikola Statkevitci, un fost candidat la presedintie, incarcerat din 2010, a precizat presedintia Belarusului sambata.

"Pornind de la principiul umanismului, presedintele Lukasenko a luat decizia sa-i gratieze si elibereze" pe Mikola Statkevitci, Mikola Rubtev, Mikola Dedok, Igor Olinevici, Evgheni Vaskovici si Artiom Prokopenko, a anuntat serviciul de presa al presedintiei intr-un comunicat.

Lukasenko este considerat de catre numerosi observatori si aparatori ai drepturilor omului un lider autoritarist si cu prea putin respect fata de libertati.

Mikola Statkevitci, in varsta de 58 de ani, ispasea o pedeapsa de sase ani de inchisoare intr-un lagar de munca cu un regim sever.

Recunoscut drept un prizonier de constiinta de catre Amnesty International (AI), el a fost condamnat in mai 2011 pentru "organizare de tulburari in masa ale ordinii publice", in urma unei manifestatii a opozitiei, la sfarsitul lui 2010, impotriva realegerii controversate a lui Aleksandr Lukasenko.

"Voi continua sa fac ceea ce am facut si mai inainte, si anume sa muncesc pentru un Belarus liber", a declarat Statkevici in momentul sosirii la Minsk, unde aproximativ 200 de persoane l-au intampinat cu mesajul "eroul".

Intr-un comunicat, Uniunea Europeana a salutat decizia presedintelui Lukasenko, care reprezinta "un progres important in eforturile de ameliorare a relatiilor dintre UE si Belarus".

In schimb, Mikola Statkevici pune eliberarea sa pe seama faptului ca "dictatura nu mai are bani" si vrea sa isi ofere "legitimitate" inainte de alegerile prezidentiale din octombrie. ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro