Ultimele zile ale lui Tudor Vladimirescu la Conacul Golestilor. Cum a fost tradat si ucis liderul Revolutiei de la 1821

Ultimele zile ale lui Tudor Vladimirescu la Conacul Golestilor. Cum a fost tradat si ucis liderul Revolutiei de la 1821

Usa casei lui Tudor Vladimirescu, adusa in Arges Dupa cum ne-a precizat Iustin Dejanu, directorul adjunct al Complexului Muzeal Golesti, in camera din foisorul unde a stat Tudor Vladimirescu timp de trei zile "se gasesc arme de provenienta turceasca din timpul revolutiei, o copie a drapelului pandurilor, purtat de acestia in timpul luptei pentru eliberare sociala si nationala.

acum 95 luni (1 Jul 2016)

Tudor Vladimirescu a stat la Conacul Golestilor in perioada 18-21 mai 1821, locuind intr-un foisor. "In acest foisor, Tudor Vladimirescu, conducatorul revolutiei, si-a trait ultimile trei zile de libertate ( 18 - 21 mai 1821 ). La apropierea armatei turcesti, Tudor in fruntea pandurilor paraseste Bucurestiul in intentia de a ajunge in Muntii Olteniei. Din acest foisor, Tudor isi supraveghea oastea, luand masuri drastice impotriva abaterilor de la disciplina", ne-a declarat Iustin Dejanu, directorul adjunct al Complexului Muzeal Golesti. Un capitan al ostirii lui Tudor Vladimirescu, spanzurat la Golesti

Disensiunile in ostirea lui Tudor Vladimirescu au inceput dupa o intamplare petrecuta inainte de asezarea in tabara de la Golesti. Ei au raspuns ca Tudor n-are nevoie de inscrisul lor, deoarece ii omoara in toate clipele fara niciun inscris. La aceasta, "Tudor a tacut si, pornind de acolo s-a apropiat de satul Golesti" unde s-a razbunat crunt.

Profitand de acest fapt, eteristul Hagi Prodan obtine de la capitanii lui Tudor un inscris in care acestia declarau ca nu-l mai vor pe Tudor drept lider. A doua zi, pe 21 mai 1821, iesind in fata taberei de la Golesti, Tudor a fost imediat inconjurat de capitanii sai. Eteristul Iordache i-a intrebat apoi pe panduri daca vor in continuare capitan pe slugerul Tudor ori pe gospodarii Macedonski sau Hagi Prodan. "Capitanii si pandurii, prosti si suparati pe nechibzuita asprime a lui Tudor, au inceput sa strige toti intr-o glasuire: "Ba pe gospodar Macedonski si pe gospodar Hagi Prodan! Cu sprijinul lui Hagi Prodan si Dimitrie Macedonski, eteristul Iordache Olimpiotul, insotit de 25 de arnauti, il aresteaza pe Tudor la 21 mai 1821.

De la Golesti, Tudor Vladimirescu este dus la Pitesti in casa lui Iancu Mavrodol.

Judecat si condamnat de Alexandru Ipsilanti, pandurul Tudor va fi torturat si ucis de doi dintre cei mai cruzi ofiteri eteris... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro