Ultima zi de fumat. Cum s-au pregatit patronii de localuri, ce-i asteapta pe fumatori si care sunt primele consecinte

Ultima zi de fumat. Cum s-au pregatit patronii de localuri, ce-i asteapta pe fumatori si care sunt primele consecinte

Ce este spatiul accesibil publicului Potrivit Legii 15/2016, fumatul este interzis in "orice spatiu accesibil publicului sau destinat utilizarii colective, indiferent de forma de proprietate ori de dreptul de acces, care are un acoperis, plafon sau tavan si care este delimitat de cel putin doi pereti, indiferent de natura acestora sau de caracterul temporar sau permanent". Nerespectarea prevederilor legii antifumat de catre persoanele fizice se sanctioneaza cu amenda contraventionala de la 100 la 500 de lei, iar nerespectarea de catre persoane juridice - cu amenda contraventionala de 5.000 de lei la prima abatere. In plus, etichetarea produselor din tutun pentru fumat va trebui sa cuprinda un avertisment general "Fumatul ucide" - pe 50% din fata laterala, un mesaj de informare "Fumul de tutun contine peste 70 de substante care cauzeaza cancer" - pe 50% din fata laterala, avertismente de sanatate combinate formate din text, poza si numar de telefon de la care se pot obtine informatii despre metodele de renuntare la fumat (pe ambele fete, in partea superioara, pe 65% din suprafata, iar avertismentul poate fi mutat sub timbrul fiscal astfel incat marca sa ramana sub avertisment).

acum 102 luni (15 Mar 2016)

Desi in urmatoarele zile se anunta vreme foarte rece, incepand de marti se vor deschide terasele din Centrul Istoric al Capitalei. Actul normativ vine cu pedepse aspre nu doar pentru cei care nu se vor putea abtine de la a fuma in spatiile publice inchise ci si pentru patronii care vor permite asta. De departe, cei mai afectati vor fi patronii de cluburi si de baruri, spune Sorin Barbu, patronul restaurantului cu specific spaniol Alioli.

Acesta a explicat, pentru "Adevarul", ca de mai bine de o luna si jumatate, si-a transformat unul dintre localuri in restaurant pentru nefumatori. Am remarcat ca a scazut vanzarea de alcool, dar a crescut vanzarea de mancare, ceea ce este excelent", a explicat Barbu.

"Butoi de lemn cu scrumiere pentru fumatori"

Potrivit acestuia, incepand de maine se va interzice fumatul si in cel de-al doilea restaurant pe care il detine. Avantajul nostru este ca majoritatea clientilor nostri sunt oameni care au mers in strainatate si cunosc regulile care se aplica acolo unde nu se fumeaza in spatiile publice inchise", a completat Sorin Barbu, adaugand ca se asteapta la controale din partea oamenilor legii in urmatoarea perioada. "Pe timp de vara nu vor fi foarte mari probleme, insa acum vom pune copertina, care sa protejeze de ploaie, paturi, ease si scaune, in asa fel incat cei care doresc sa poata fuma afara.

"Se sta mai putin la masa"

Si in restaurantul sau, tot ospatarii au fost antrenati sa le transmita clientilor care isi vor dori sa fumeze ca nu mai pot face acest lucru.

Pe de alta parte, Catalin Mahu, patronul restaurantelor "La Mama", este de parere ca legea antifumat va avea un impact negativ asupra vanzarilor. De fapt, arata Mahu, unul dintre restaurantele sale in care a interzis in urma cu cateva saptamani fumatul a inregistrat deja pierderi. "Acest restaurant avea o evolutie constanta si de 2 luni am decis sa nu mai permitem... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro