Ultima speranta pentru Scornicesti, locul din care Ceausescu facuse un rai in comunism: "Sa vina americanii!"

Ultima speranta pentru Scornicesti, locul din care Ceausescu facuse un rai in comunism:

Nimeni nu intreaba de adevarata istorie, de descoperirile arheologice deloc de neglijat, de cultura Salcuta, de asezarile getice, de cimitirul medieval, de tezaurul de 6.000 monede de argint din vremea lui Vladislav I, de atestarea documentara in urma cu peste 500 de ani, de "Drumul lui Crai", amintire a trecerii lui Tudor Vladimirescu prin localitate, cand multi dintre tinerii locului i s-au alaturat... Graul si porumbul cresteau la Scornicesti ca-n povesti, se infiintasera 11 hectare de sere, cele mai mari din zona de sud, dupa Craiova, statia de mecanizare avea sute de combine si tractoare, se produceau branzeturi si la CAP, dar si "la stat", carnea si laptele nu lipseau din galantare, chiar daca restul tarii tipa de foame. Stadionul "Viitorul" Scornicesti ar putea avea viitor Daca IPSA (Intreprinderea de Piese si Subansamble Auto, rebotezata dupa 1990 PULSOR) a pierit ca si cum n-ar fi fost, alaturi de fabricile de branzeturi si lactate si de fabricile-mamut de confectii (in locul lor fiintand astazi ateliere care produc in lohn, si tiparele fiind aduse din strainatate), daca zootehnia a murit si ea odata cu gloria ceausista (exista un complex de ingrasare a tineretului taurin la Constantinesti, taurasii fiind exportati, la Negreni - un complex cu 30.000 capete de porci, sectii avicole la Scornicesti, la stat si la CAP etc.), pentru stadion, emblema Scornicestiului, mai e o speranta.

acum 48 luni (26 Feb 2016)

Nimeni nu intreaba de adevarata istorie, de descoperirile arheologice deloc de neglijat, de cultura Salcuta, de asezarile getice, de cimitirul medieval, de tezaurul de 6.000 monede de argint din vremea lui Vladislav I, de atestarea documentara in urma cu peste 500 de ani, de "Drumul lui Crai", amintire a trecerii lui Tudor Vladimirescu prin localitate, cand multi dintre tinerii locului i s-au alaturat...

Cum sa te pierzi in astfel de amanunte cand foarte aproape de centrul localitatii, chiar daca ai impresia ca de fapt ai iesit din Scornicesti, este casa parinteasca a dictatorului Nicolae Ceausescu, iar cum intri in oras, in dreapta vezi ruina stadionului cu o capacitate de doua ori mai mare decat numarul total al locuitorilor.

Scornicestiul are o istorie de nici 26 de ani ca oras. "Pot eu sa-i spun cetateanului de la Negreni ca e de la oras?!", se-ntreaba edilul, convins ca pana va ajunge asfaltul si-n ultimul catun mai e ceva. Astazi 60% dintre gospodarii sunt racordate la reteaua de apa, mai putine la canalizare, insa probabil, pentru viitor, problema se va pune cine-si mai poate permite costul ajuns deja la 6,4 lei/metru cub. Altfel, proiecte exista de extindere a retelei pentru toate satele, cel mai probabil se va si intampla extinderea (ca doar de aici vin spagile, daca ar fi sa studiem dosarele fostului ministru Darius Valcov, prins cu banii din spaga pentru lucrarile de apa la Scornicesti si Potcoava).

Ansamblul "Calusul", locul pe unde multi au vrut sa treaca, iar putini o mai recunosc

Si totusi, pentru cei nascuti mai tarziu, care n-au prins decat "zvacnirea" din 2003, cand populatia s-a aprins la vestea ca spitalul lor se desfiinteaza si aici va fi adus cel de "tuberculosi", de la Slatina (lucru care s-a si intamplat, fara ca astazi sa mai deranjeze pe cineva), ce-a fost Scornicestiul? "Cand am ajuns eu in Scornicesti, prin 1973, aveam vreo douazeci si ceva de ani, erau in constructie primele trei-patru blocuri... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro