Ultima sansa pentru Ucraina si Europa

Strategia preferata a lui Putin in Ucraina: crearea unui colaps financiar si politic care sa destabilizeze tara si fata de care el poate sa isi decline responsabilitatea, in locul unei victorii militare care l-ar aduce in posesia unei parti din Ucraina pentru care sa fie responsabil. De atunci, discursurile presedintelui Petro Porosenko au readus rata de schimb aproape de nivelul la care a fost construit bugetul Ucrainei pentru 2015. Numai ca acesta este cel mai rau scenariu posibil pentru Europa, care ar deveni si mai divizata, transformandu-se intr-un teren de lupta pentru influenta intre Rusia lui Putin si Statele Unite. Rusia lui Putin are nevoie de petrol la 100 de dolari barilul si va incepe sa-si epuizeze rezervele de bani in 2-3 ani.

acum 56 luni (17 Apr 2015)

Dar acum trebuie sa se confrunte cu doua surse de criza existentiala: Grecia si Ucraina.

Recesiunea de multa vreme purulenta a Greciei a fost gresit administrata de toate partile de la inceput. Emotiile au ajuns acum la un nivel atat de inalt incat o evitare a acestora ramane singura alternativa constructiva. Este un caz de tip alb sau negru. Rusia lui Vladimir Putin este agresorul si Ucraina, in legitima aparare, lupta pentru valorile si principiile pe care a fost construita Uniunea Europeana. Putin castiga teren in Ucraina, iar Europa e atat de preocupata cu Grecia ca abia daca-i acorda atentie.

Strategia preferata a lui Putin in Ucraina: crearea unui colaps financiar si politic care sa destabilizeze tara si fata de care el poate sa isi decline responsabilitatea, in locul unei victorii militare care l-ar aduce in posesia unei parti din Ucraina pentru care sa fie responsabil. A demonstrat acest lucru transformand de doua ori o victorie militara intr-un armistitiu.

Deteriorarea pozitiei Ucrainei intre cele doua acorduri de incetare a focului - Minsk I, negociat in septembrie anul trecut, si Minsk II, incheiat in februarie - arata dimensiunea succesului lui Putin. Dar acest succes este temporar si Ucraina este prea valoroasa ca aliat pentru Uniunea Europeana pentru a fi abandonata.

Problema este ca Europa a finantat Ucraina cu picatura, exact ca in cazul Greciei. El poate alege intre razboiul hibrid si pacea hibrida si Ucraina si aliatii sai se chinuiesc sa raspunda. Colapsul financiar despre care eu avertizam de luni de zile a avut loc in februarie, cand valoarea grivnei a cazut cu 50% in cateva zile, iar Banca Nationala a Ucrainei a fost nevoita sa injecteze mari cantitati de bani pentru a salva sistemul bancar.

De atunci, discursurile presedintelui Petro Porosenko au readus rata de schimb aproape de nivelul la care a fost construit bugetul Ucrainei pentru 2015.

Acest colaps temporar a zdruncinat increderea pub... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro