Ultima lege a Justitiei, discutata azi de CCR

Ultima lege a Justitiei, discutata azi de CCR

Statutul magistratilor a fost a doua lege a Justitiei dezbatuta de CCR. Comisia Iordache a stipulat in lege ca declaratiile pe proprie raspundere sunt verificate de Consiliul Suprem de Aparare a Tarii (CSAT), dar si, din oficiu, de catre comisiile parlamentare care controleaza activitatea SIE si SRI. Asadar, seful statului ori are puterea sa numeasca sefii Curtii Supreme, ori este doar de decor si trebuie sa accepte automat judecatorii propusi de CSM?

acum 47 luni (13 Feb 2018)

Statutul magistratilor a fost a doua lege a Justitiei dezbatuta de CCR. Prima - privind organizarea judicara - a fost declarata in mare parte constitutionala, iar a treia - statutul CSM- va fi dezbatuta azi de CCR. Cele mai importante modificari din Legea privind statutul magistratilor au fost declarate neconstitutionale, dupa sesizarile facute de PNL si de Curtea Suprema.

*Judecatorii si procurorii trebuie sa depuna o declaratie pe proprie raspundere ca nu sunt ofiteri acoperiti ai serviciilor secrete. Comisia Iordache a stipulat in lege ca declaratiile pe proprie raspundere sunt verificate de Consiliul Suprem de Aparare a Tarii (CSAT), dar si, din oficiu, de catre comisiile parlamentare care controleaza activitatea SIE si SRI. CCR a decis ca nu e treaba parlamentarilor sa se amestece in controlul magistratilor, deci numai CSAT a mai ramas cu putere de control.

*Comisia Iordache a strecurat in lege ca "procedurile judicare" sunt informatii de interes public, deci pot fi puse la dispozitia Parlamentului.

*CCR a declarat neconstitutional si articolul din lege care defineste procedura de numire a presedintelui si a vicepresedintilor Curtii Supreme. Legea spune ca seful statului este cel care numeste sefii Inaltei Curti la propunerea Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), dar, la urmatorul articol, legea spune ca seful statului nu poate refuza numirile propuse de CSM. Asadar, seful statului ori are puterea sa numeasca sefii Curtii Supreme, ori este doar de decor si trebuie sa accepte automat judecatorii propusi de CSM? La aceasta intrebare va trebui sa raspunda Parlamentul, care va fi nevoit sa puna textul legii in acord cu decizia CCR. Aceeasi confuzie se regaseste si la procedura de revocarea a sefilor Inaltei Curti.

*CCR n-a fost de acord ca magistratii sa ocupe functii politice. PSD a trecut in lege ca CSM poate dispune detasarea procurorilor si judecatorilor l... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro