Ultima decizie a Curtii Constitutionale schimba multe din dosarele DNA
CCR a dat publicitatii, ieri, motivarea deciziei prin care a statuat ca abuzul in serviciu trebuie dovedit cu incalcarea unei legi In contextul in care sefa DNA Laura Codruta Kovesi declara, in urma cu o luna, ca 42 la suta din activitatea procurorilor anticoruptie se bazeaza pe investigarea unor fapte de coruptie, Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) a constatat ca dispozitiile art.246 alin.
CCR a dat publicitatii, ieri, motivarea deciziei prin care a statuat ca abuzul in serviciu trebuie dovedit cu incalcarea unei legi
In contextul in care sefa DNA Laura Codruta Kovesi declara, in urma cu o luna, ca 42 la suta din activitatea procurorilor anticoruptie se bazeaza pe investigarea unor fapte de coruptie, Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) a constatat ca dispozitiile art.246 alin. (1) din Codul penal din 1969 si ale art.297 alin.(1) din Codul penal sunt constitutionale numai in masura in care prin sintagma "indeplineste in mod defectuos" din cuprinsul acestora se intelege "indeplineste prin incalcarea legii".
"Rasturnat" de o sintagma
Articolul care incrimineaza abuzul in serviciu a fost "rasturnat" de sintagma "indeplineste in mod defectuos", care nu prevede in mod expres elementul in legatura cu care defectuozitatea este analizata.
"Curtea constata ca, in prezent, orice actiune sau inactiune a persoanei care se circumscrie calitatilor cerute subiectului activ, indiferent de gravitatea faptei savarsite, poate intra in sfera normei de incriminare. Aceasta cu atat mai mult cu cat Curtea constata ca legiuitorul a identificat si reglementat la nivel legislativ extrapenal parghiile necesare inlaturarii consecintelor unor fapte care, desi, potrivit reglementarii actuale se pot circumscrie savarsirii infractiunii de abuz in serviciu, nu prezinta gradul de intensitate necesar aplicarii unei pedepse penale", se arata in motivarea CCR. ... Citeste intreg articolul pe evz.ro