"Uitarea si mersul mai departe sunt cea mai mare intelepciune". Maxima lui Nietzsche, explicata de psiholog

reprezinta calitatea unei personalitati mature, care este constienta de propriile capacitati si resurse de a face fata situatiilor si de a construi obiective realiste, pe care sa si le poata atinge.

acum 64 luni (24 May 2017)

reprezinta calitatea unei personalitati mature, care este constienta de propriile capacitati si resurse de a face fata situatiilor si de a construi obiective realiste, pe care sa si le poata atinge. A doua perspectiva, si anume mersul mai departe, se refera la capacitate psihica de a invata din toate experientele vietii, fie ele si negative: evenimentele neplacute, situatiile cu caracter traumatizant au menirea de a contribui la formarea unei personalitati puternice, adaptabile si eficiente", explica, pentru "Adevarul", psihologul Mihaela Jucalea. "Aici exista o conditie, aceea de a nu repeta greseli din trecut si de a evita situatiile care favorizeaza repetarea greseli", adauga psihologul.

Ne putem lasa macinati de trecut sau putem uita si ierta pentru a trai in prezent. De noi depinde cum ne raportam la clipa de fata si la viitor. Ca sa depasim trecutul si sa ne bucuram de prezent este necesar, asa cum spun nu doar filosofii, ci si psihologii, sa uitam si sa iertam.

"Mai putem admite o interpretare a citatului de mai sus: iertarea si impacarea cu sine. Autorul considera intelepciune sa nu ramai fixat pe un singur tip de comportamental, ci, dimpotriva, sa gasesti solutii la problemele prezentului", mai spune psihologul Mihaela Jucalea. A invata din propriile greseli, din dureri si deziluzii inseamna sa devenim mai intelepti si mai ancorati in realitate. ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro