Uimitoarele descoperiri de la Murfatlar: prima reprezentare a Nasterii Domnului si loc de odihna al razboinicilor vikingi

Uimitoarele descoperiri de la Murfatlar: prima reprezentare a Nasterii Domnului si loc de odihna al razboinicilor vikingi

Trei ani mai tarziu, Institutul de Arheologie Vasile Parvan si Muzeul de Istorie si Arheologie Constanta au demarat cercetari in zona si asa s-a descoperit monumentul ce contine mai multe bisericute, locuinte si morminte, toate sapate in dealul de creta numit Tibisir. Complexul, spun reprezentantii Directiei de Cultura din Constanta, a pastrat mai multe insemne ale crestinismului: de la simple cruci continuand cu o pereche de preoti pelerini si terminand cu prima reprezentare a Nasterii Domnului. Istoricii si arheologii sunt de parere ca aici, timp de sute de ani, bazilicele au fost loc de pelerinaj pentru soldati, negustori si preoti.

acum 87 luni (12 Aug 2015)

Langa Murfatlar, in urma unor lucrari de extindere din anul 1957 s-a descoperit un ansamblu de monumente din secolul X. Trei ani mai tarziu, Institutul de Arheologie Vasile Parvan si Muzeul de Istorie si Arheologie Constanta au demarat cercetari in zona si asa s-a descoperit monumentul ce contine mai multe bisericute, locuinte si morminte, toate sapate in dealul de creta numit Tibisir.

Un lacas de cult este format din altar, naos si pronaos, cu bolti semicircular, iar un altul o bazilica cu trei nave, cioplite in stanca de calcar. Pe peretii incaperilor au fost descoperite mai multe inscriptii cu litere chirilice, galgotice si runice, dar si decoratii geometrice, zoomorfe si antropomorfe.

Complexul, spun reprezentantii Directiei de Cultura din Constanta, a pastrat mai multe insemne ale crestinismului: de la simple cruci continuand cu o pereche de preoti pelerini si terminand cu prima reprezentare a Nasterii Domnului. Istoricii si arheologii sunt de parere ca aici, timp de sute de ani, bazilicele au fost loc de pelerinaj pentru soldati, negustori si preoti.

FOTO Adevarul Constanta

Tot la Murfatlat s-au descoperit si schelete ale razboinicilor vikingi. "Cel mai probabil, la Murfatlar au fost inmormantati membrii convoaielor venite din sud, pe asa numitul , o ruta principala de comert intre nordul si sudul Europei, aflam de pe site-ul Directiei Judetene pentru Cultura.

Peretii celei de-a doua bisericute pastreaza diverse semne si figuri, precum: cruci, tintar, calareti si cai. Pe alte fragmente au fost redate cateva cruci, unele cu capetele in triunghi, cizme, un soim ce pare a sta pe un animal, un peste marcat cu semnul crucii. Pe pereti se disting semnul crucii in diverse forme si marimi, calareti, cizme, halebarde, cai, un semn asemanator unui cap de taur, figuri geometrice, pasari si cateva grafite.

Semnul crucii a fost incizat si pe peretii altarului, unde ma... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro