UE versus Polonia: foarte aproape de declansarea "optiunii nucleare"

UE versus Polonia: foarte aproape de declansarea

Chiar mai mult, procesul de nominalizare este conceput in doua etape: cei 15 membri alesi de Parlament trebuie sa fie validati de o adunare alcatuita din ceilalti 10 membri ai Consiliului care sunt numiti direct de Guvern, precum si de patru deputati. Iata articolul respectiv: TRATATUL PRIVIND UNIUNEA EUROPEANA (VERSIUNE CONSOLIDATA) TITLUL I DISPOZITII COMUNE Articolul 7 (ex-articolul 7 TUE) (1) La propunerea motivata a unei treimi din statele membre, a Parlamentului European sau a Comisiei Europene si cu aprobarea Parlamentului European, Consiliul, hotarand cu o majoritate de patru cincimi din membrii sai, poate sa constate existenta unui risc clar de incalcare grava a valorilor prevazute la articolul 2, de catre un stat membru. Foarte dificl de prezis cursul ulterior al evenimentelor deoarece ramane de vazut cine va mai sprijini guvernul de la Varsovia (in afara de aliatii din Grupul de la Visegrad).

acum 33 luni (21 Jul 2017)

>

Va dezbate oare situatia deosebit de seriosa creata in Polonia, odata cu decizia surprinzatoare a guvernului care a propus Parlamentului o schimbare in regim de urgenta a unor legi fundamentale privind sistemul judiciar? Fara o consultare populara adecvata, initiativele respective au fost adaugate in ultimul minut la agenda de lucru parlamentara, chiar in conditiile in care mii de oameni protestau in fata cladirii, asa cum relata Paulina Pacula pentru EUObserver pe 18 iulie. Primele doua legi permit ca doar Parlamentul sa aleaga, prin vot cu majoritate simpla, 15 dintre cei 25 de judecatori care constituie Consiliul National al Justitiei (organismul care, in termenii Constitutiei poloneze, face toate numirile de judecatori). Practic, este absolut limpede ca partidul de guvernamant instituie un control politic absolut asupra institutiei, elementul central al sistemului de justitie din Polonia. Chiar mai mult, procesul de nominalizare este conceput in doua etape: cei 15 membri alesi de Parlament trebuie sa fie validati de o adunare alcatuita din ceilalti 10 membri ai Consiliului care sunt numiti direct de Guvern, precum si de patru deputati. Prima demonstratie de forta a fost deja facuta: Presedintele Duda a refuzat deja nominalizarea a trei judecatori care fusesera deja votati de catre Tribunalul Constitutional, acceptand in schimb cele cinci nominalizari facute de Parlament, conform noii legi...Chiar mai mult decat toate acestea, in termenii prevederilor celei de-a treia legi aflate in discutie, Ministrul Justitiei este cel care efectueaza toate numirile de judecatori in Tribunalul Suprem.

FOTO: Frans Timmermans

Inacceptabil, totalmente inacceptabil au spus, rand pe rand, oficialii Consiliului Europei, reprezentanti ai Parlamentului European, seful Comisei de la Venetia dar si ai Comisiei Europene, Frans Timmermans, prim-vicepresedintele acesteia, spunand ca " aceste legi sunt un atac serios impotriva statului de drept, iar una din... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro