UE, divizata, se teme de o "criza umanitara"

Concret, autoritatile belgiene restabilesc controalele frontaliere pentru a face fata afluxului de migranti care vor parasi Calais si deja intre 250 si 290 de politisti au fost desfasurati pe granite si au fost puse in practica de ieri controale sistematice. Guvernul grec, care gestioneaza de urgenta de duminica blocajul miilor de exilati pana la autorizarea de a-si continua periplul lor in Europa, a protestat la randul sau fata de Viena, cat si fata de UE contra absentei coordonarii europene in gestionarea acestor fluxuri migratorii. De asemenea, a cerut refugiatilor autorizati sa treaca, sirieni si irakieni, sa dispuna de acte de identitate in plus de documentul de trecere eliberat in centrele de triere si inregistrare.

acum 93 luni (24 Feb 2016)

Statele din Balcani blocheaza tot mai mult trecerea migrantilor, in timp ce autoritatile franceze se pregatesc de evacuarea "junglei" migrantilor din orasul - port Calais, din nordul Frantei. Ministrul de Interne, Jan Jambon, a precizat ca "am informat Comisia Europeana ca temporar ne vom abate de la Schengen". Concret, autoritatile belgiene restabilesc controalele frontaliere pentru a face fata afluxului de migranti care vor parasi Calais si deja intre 250 si 290 de politisti au fost desfasurati pe granite si au fost puse in practica de ieri controale sistematice. Teama puterilor publice belgiene este de a vedea instalarea pe teritoriul lor de tabere similare celei de la Calais, prezenta refugiatilor putand perturba activitatea porturilor locale. "Trebuie sa evitam orice impact economic pe coasta si in portul Zeebrugge", a precizat Jan Jambon, adaugand ca "am interceptat deja 32 de persoane, dar numarul migrantilor potentiali este estimat la mii".

Prefectura din Pas-de-Calais precizeaza ca a intensificat eforturile pentru a convinge migrantii ca dispune de solutii mai bune de a-i gazdui decat cele din tabara din Lande, "care in nici un caz nu poate fi un proiect de viata". Din septembrie, statul a inmultit deschiderea de centre de adapost si orientare (CAO) unde in prezent sunt 2.700 de migranti, veniti in special din "jungla". Dar asociatiile migrantilor sustin ca "solutiile nu sunt adaptate la nevoile lor" si considera ordinul de evacuare a "junglei", "o violare a drepturilor fundamentale ale migrantilor".

Statul doreste reducerea populatiei "junglei" la 2.000 de persoane fata de cele 3.700 in prezent. Autoritatile declara ca vor aplica "cu umanitate" protectia persoanelor care in prezent "sunt intr-o situatie de pericol si deci trebuie scoase din acest noroi.

Despre frontiere, fara Grecia

Peste 5.000 de refugiati sunt blocati in Grecia si inasprirea controalelor la frontiere pe ruta Balcanilor a agravat diviziunile europene as... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro