UE baga in legalitate dronele din Romania. Conditiile in care vor putea fi folosite

UE baga in legalitate dronele din Romania. Conditiile in care vor putea fi folosite

Actul nu se aplica dronelor mai mici de un kg, adica in cazul acelor drone disponibile pe piata si folosite de amatori pentru a filma diverse evenimente sau locuri (proteste, manifestari, santiere de autostrazi etc), atata timp cat pe ele nu este montata "aparatura pentru filmare sau transmisie de date". In consecinta, propunerile EASA includ obligativitatea ca dronele sa poata fi identificate de la distanta, dotarea cu tehnologie de geo-protectie, pentru a nu patrunde in zone protejate cum sunt aeroporturile si centralele nucleare, si cerinta ca oamenii care opereaza drone cu o greutate de peste 250 de grame sa se inregistreze.

acum 37 luni (9 May 2017)

Uniunea Europeana se pregateste sa schimbe reguli care privesc dronele de dimensiuni mici pentru a armoniza legislatiile nationale. In Romania, reglementarile aeronautice actuale, care sunt vechi de 20 de ani, au dus la situatii absurde. Un profesor universitar a ajuns sa fie tratat ca un infractor doar pentru ca a captat cu drona imagini din Piata Victoriei, in timpul protestelor din februarie. Stefan Catalin Constantin, a fost ridicat de jandarmi din Piata Victoriei, in seara zilei de 5 februarie 2017. Dascalul, care realiza imagini pentru o lucrare de cercetare s-a ales cu dosar penal pentru "exploatarea unei aeronave fara a poseda certificat de inmatriculare si certificat de navigabilitate".

De ce suntem mai catolici decat Papa

Motivul invocat de Autoritatea Europeana pentru Siguranta Aviatiei (EASA) pentru modificarea reglementarilor este acela ca, in ultimii ani, dezvoltarea micilor aeronave fara pilot (drone) a fost extrem de rapida si a luat, practic, prin surprindere autoritatile aeronautice. Intrucat fiecare stat membru a reglementat in mod diferit folosirea dronelor cu greutate mai mica de 150 de kilograme, este nevoie de o armonizare a legislatiilor. In ianuarie 2014, imediat dupa producerea tragicului accident din Apuseni, soldat cu doi morti si cinci raniti grav, Ministerul Transporturilor a dat un ordin privind "conditiile de operare in spatiul aerian national a aeronavelor civile motorizate fara pilot la bord".

Ordinul stabilea conditii stricte de operare, inclusiv pentru dronele cu masa maxima de decolare sub 150 de kg. Actul nu se aplica dronelor mai mici de un kg, adica in cazul acelor drone disponibile pe piata si folosite de amatori pentru a filma diverse evenimente sau locuri (proteste, manifestari, santiere de autostrazi etc), atata timp cat pe ele nu este montata "aparatura pentru filmare sau transmisie de date". Dronele, echipate cu tehnologie de geo-protectie

Odata cu cr... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro