UE acorda Greciei trei luni pentru a solutiona problemele de la frontiera, riscand altfel suspendarea din Schengen

UE acorda Greciei trei luni pentru a solutiona problemele de la frontiera, riscand altfel suspendarea din Schengen

Un raport al Comisiei Europene (CE) stabilea, in urma cu doua saptamani, ca Grecia si-a "neglijat in mod grav" obligatia de a asigura controlul la frontiera externa a Spatiului Schengen. Grecia are obligatia de a securiza frontierele externe si a primit un termen de trei luni pentru imbunatatirea masurilor de limitare a imigratiei, riscand, in caz contrar, excluderea temporara din Schengen.

acum 54 luni (12 Feb 2016)

Un raport al Comisiei Europene (CE) stabilea, in urma cu doua saptamani, ca Grecia si-a "neglijat in mod grav" obligatia de a asigura controlul la frontiera externa a Spatiului Schengen.

Decizia de vineri a fost luata de Consiliul Uniunii Europene pe baza unei propuneri facute pe 27 ianuarie de Comisia Europeana.

Grecia a ignorat "in mod grav" obligatiile privind securizarea frontierelor si risca suspendarea din Spatiul Schengen, potrivit unui proiect de raport elaborat de Comisia Europeana la sfarsitul lunii ianuarie.

"Grecia a neglijat in mod grav obligatiile si exista deficiente grave in privinta verificarilor la frontierele externe, iar aceste probleme trebuie remediate de autoritatile elene", a declarat pe 27 ianuarie Valdis Dombrovskis, vicepresedinte al Comisiei Europene.

Grecia are obligatia de a securiza frontierele externe si a primit un termen de trei luni pentru imbunatatirea masurilor de limitare a imigratiei, riscand, in caz contrar, excluderea temporara din Schengen.

La randul sau, ministrul grec al Imigratiei, Ioannis Mouzalas, a cerut Uniunii Europene deportarea rapida spre Turcia a imigrantilor extracomunitari care nu sunt eligibili pentru obtinerea de azil.

Austria a propus vineri suspendarea Greciei din Schengen pana la securizarea frontierei martitime cu Turcia, pledand, alaturi de Germania, Belgia, Suedia si Danemarca pentru reintroducerea controalelor temporare in spatiul de libera circulatie, pentru oprirea imigratiei.

Peste un milion de extracomunitari au patruns in spatiul Uniunii Europene in ultimul an, situatie care a generat dispute intre statele membre UE si masuri radicale, luate inclusiv in interiorul Spatiului Schengen. Presedintele Consiliului European, Donald Tusk, si cel al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, avertizau saptamana trecuta ca Uniunea Europeana are la di... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro