"Udatoriu din Surdesti", un obicei agrar stravechi desfasurat in a doua zi de Paste

Satul Surdesti devine in a doua zi de Paste un furnicar unde satenii se imbraca in straie populare si vin la biserica, dupa care participa la un eveniment local. Fuga se repeta de cateva ori, iar in final, il pun in tileguta (o caruta de mici dimensiuni) si dus la rau, unde va fi stropit cu apa. Evenimentul este organizat de primaria Sisesti si, dupa ceremonial, satenii se bucura de un festival de muzica populara si distractie.

acum 40 luni (17 Apr 2017)

Satul Surdesti devine in a doua zi de Paste un furnicar unde satenii se imbraca in straie populare si vin la biserica, dupa care participa la un eveniment local.

Cu aceasta ocazie este sarbatorit ce mai harnic gospodar din sat, iar evenimentul se desfasoara dupa un intreg scenariu. Pana in ziua de azi, manifestarea se deruleaza la biserica veche, o biserica din lemn ce dateaza din 1721. Apoi are loc o "confruntare" intre tineri si diac, care este "mituit" cu un litru de palinca sa deschida biserica. Tot diacul este cel care cunoaste numele primului gospodar care a iesit la arat, insa il va spune numai dupa ce primeste "mita", o stica de palinca.

Patru feciori primesc rolul de sfetnici, dintre care unul este comarnic, iar alti patru sunt "jendari". Se mai alege un sef de post, un judecator, multitor, scazator, doctor, boacter, sanitari, pacurar, porcar etc. Pedepsitii sunt ridicati pe brate de ceilalti feciori si sunt loviti, simbolic, in talpi cu maiul. "Mie mi se pare ca si pe sefu de post l-am vazut ca o jucat in post", spune cel care conduce intreaga ceremonie.

Actiunea se muta apoi la udator acasa, unde o moneda este ascunsa intr-o buturuga, iar feciorii trebuie sa o gaseasca. De nu-l gasat' si vi-l arata el unde l-o ascuns, facti voi cinste", porneste cel care conduce ceremonialul. In cateva minute, buturuga este sparta cu securea si banul este gasit de tineri. O clipa de neatentie este sufcienta din partea feciorilor si sarbatoritul fuge, ca sa nu trebuiasca sa plateasca. Feciorii fug dupa el, il prind si il aduc inapoi, evident, atat fuga cat si prinderea lui sunt simbolice.

La curtea gospodarului se incinge un joc, iar udatorul imparte o sticla de palinca cu barbatii adunati la casa lui. Fuga se repeta de cateva ori, iar in final, il pun in tileguta (o caruta de mici dimensiuni) si dus la rau, unde va fi stropit cu apa.

Festivalul a fost intrerupt in ti... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro