Ucraina (si Romania) sunt frontierele europene ale Rusiei

Ucraina (si Romania) sunt frontierele europene ale Rusiei

Cert este si ca Rusia este capabila sa mearga mai departe cu...absolut orice, macar pentru a testa capacitatea statelor NATO de a reactiona efectiv in caz de actiune situata la limita articolului 5 al NATO: "Partile convin ca un atac armat impotriva uneia sau a mai multora dintre ele in Europa sau in America de Nord va fi considerat ca un atac impotriva tuturor si, in consecinta, daca se va produce un asemenea atac armat, fiecare dintre ele, exercitand dreptul sau individual sau colectiv la autoaparare, recunoscut de articolul 51 al Cartei Natiunilor Unite, va da asistenta Partii sau Partilor atacate, prin luarea in consecinta, individual si concertat cu celelalte parti, a acelor masuri ce vor fi considerate necesare, inclusiv folosirea fortei armate, pentru a restaura si a mentine securitatea zonei Nord-Atlantice".

acum 81 luni (2 Mar 2015)

>

De facto, odata cu anexarea pensinsulei Crimeea, in martie 2014, acum un an de zile, Rusia a devenit vecina noastra. Tarmul ei se afla la mai putin de 300 de km de Constanta, iar frontiera naturala este Marea Neagra. Romania, pana nu demult doar stat-membru al UE si al NATO, a devenit in cateva minute un vecin indezirabil: nu spune oare non-stop propaganda ruseasca tot felul de bazaconii despre un pact intre Helmuth Kohl si Mihail Gorbaciov, pe cand se negocia reunificarea Germaniei, care ar presupune ca NATO sa nu devina vreodata vecina, prin vreun stat, cu Rusia? Prezent la Paris pentru o zi, un desant rapid dedicat unei intalniri cu omologul sau francez, Laurent Fabius, dar si unei conferinte cu usile inchise despre Partenariatul Estic (in 23 februarie), ministrul Bogdan Aurescu a declarat:

"nu am luat nicio masura suplimentara de intarire a frontierei si nici nu am constatat vreo problema legata de aceasta vecinatate".

Este unul din putinele raspunsuri oficiale obtinute in 23 februarie: intreaga dezbatere, la care au participat si ambasadorii Letoniei (stat care detine presedintia rotativa a Uniunii Europene), Moldovei si Ungariei, a fost gazduita de ambasada Romaniei la Paris dar a fost in regim "chatham house".

Caracterul discret al intalnirii nu a reusit insa sa nu lase sa transpara o foarte sensibila ingrijorare fata de recentele actiuni ale rusilor (vizita la Belgrad si Budapesta, in 17 februarie), nerespectarea acordului Minsk2, recentele confruntari din Ucraina, decizia Germaniei de a nu vinde tancuri Lituaniei. Sigur, viitorul summit al Partenariatului Estic de la Riga (20-23 mai) va avea, in premiera, o componenta media, dedicata intocmai mijloacelor pe care le are la dispozitie UE de a lupta si astfel cu Vladimir Putin. Inconjurata de state favorabile politicii ruse sau ocupate partial de rusi, Romania ar trebui oare sa se simta amenintata? Apartenenta noastra la NATO este oare un handicap sau un atu, in co... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro