Ucraina se afla in pragul colapsului economic

Ucraina se afla in pragul colapsului economic

El i-a acuzat pe politicieni ca vor sa preia controlul asupra fluxurilor de numerar al producatorului de energie Naftogaz precum si tendintele de devalizare a intreprinderilor de stat din industria de aparare. Ulterior la presiunea presedintelui Poroshenko, a demisionat si procurorul general al tarii, demisie soliciatata mai demult atat de partenerii occidentali, cat si de reformistii de la Kiev.

acum 87 luni (1 Mar 2016)

Haosul politic de la Kiev face foarte dificila continuarea finantarii FMI. La varful puterii s-a instalat panica: presedintele cere demisia premierului, ministrii reformatori demisioneaza, acuzand presiuni insuportabile, un ordin al guvernatorului bancii centrale care interzicea tranzactiile valutare este anulat a doua de premier.

In aceste conditii, guvernul se imprumuta la costuri tot mai ridicate, riscand intrarea in incapacitate de plata. Investitorii straini se plang de tratament discriminatoriu si de justitia aservita politic.

Riscul major, dar foarte real, este preluarea puterii de catre militiile nationaliste, ceea ce va duce la divizarea definitiva a tarii. Adancirea prapastiei dintre vest si est

Sunt foarte mari diferente de dezvoltare intre zonele estice si din vestul tarii, care se adancesc in continuare. De exemplu, in Donetk si Luhansk activitatiile de constructii s-au prabusit in 2015, cu 60%, comparativ cu anul anterior.

In contrast, la Lvov, situat la 1.000 km vest de Donetk, economia se bazeaza pe servicii, in special IT, iar rata somajului este cea mai scazuta din tara.

Este o inversare a ponderii in economie, partea estica, cea mai industrializata, este afectata de razboiul civil si de parbusirea preturilor la materiile prime. In centrele miniere si metalurgice Donetk si Luhansk, care au o pondere de 16% din PIB-ul national, reducerile au fost mult mai mari, de 32%, respectiv 42%.

Daca sunt excluse influentele celo doua provincii pro-ruse din est, declinul productiei industriale a fost anul trecut de numai 4,6% in restul Ucrainei. Kievul n-a scapat de spectrul coruptiei

Luna trecuta, ministrul reformator al economiei, Aivaras Abromavicius, a demisionat din functie, acuzand lipsa de eficienta a luptei anti-coruptie. El i-a acuzat pe politicieni ca vor sa preia controlul asupra fluxurilor... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro