Ucraina. Presedintele Porosenko a promulgat Legea Educatiei care restrictioneaza predarea in limba minoritatilor nationale

Petro Porosenko, presedintele Ucrainei, a promulgat controversata Lege a Educatiei, care a fost adoptata de Rada Suprema de la Kiev in 5 septembrie si care restrictioneaza predarea in limba minoritatilor nationale, potrivit presei de la Cernauti potrivit Hotnews. Reforma sistemului de invatamant din Ucraina a starnit un val de critici, comunitatea de romani din Ucraina vorbind despre un proces de lichidare a scolilor romanesti si de ucrainizare a minoritatilor etnice.

acum 60 luni (26 Sep 2017)

Petro Porosenko, presedintele Ucrainei, a promulgat controversata Lege a Educatiei, care a fost adoptata de Rada Suprema de la Kiev in 5 septembrie si care restrictioneaza predarea in limba minoritatilor nationale, potrivit presei de la Cernauti potrivit Hotnews.

"Ucraina a demonstrat si va demonstra in continuare o atitudine fata de minoritatile nationale care corespunde cu obligatiile noastre internationale, care este in concordanta cu standardele europene, fiind un model pentru tarile vecine", a subliniat Petro Porosenko.

El s-a adresat Ministerului ucrainean de Externe si Ministerului Educatiei sa desfasoare consultarile necesare cu partenerii europeni, inclusiv cu Consiliul Europei.

Noua lege a educatiei din Ucraina prevede introducerea treptata a noului sistem si, prin aceasta, inlocuirea materiilor care se predau in limba romana cu discipline care vor fi predate in limba ucraineana.

Reforma sistemului de invatamant din Ucraina a starnit un val de critici, comunitatea de romani din Ucraina vorbind despre un proces de lichidare a scolilor romanesti si de ucrainizare a minoritatilor etnice. In acest sens, a fost semnat un apel catre presedintele Ucrainei, Petro Porosenko, prin care se solicita respingerea prin veto a acestei legi, considerata a fi una care ar putea genera noi conflicte si instabilitate in tara.

Datele Ministerului Afacerilor Externe din Ucraina arata ca, in prezent, in aceasta tara locuiesc peste 400.000 de etnici romani.

Klaus Iohannis a anuntat, saptamana trecuta, ca, in urma adoptarii noii legi a educatiei din Ucraina, care restrictioneaza predarea in limba minoritatilor nationale, si-a anulat vizita pe care o avea programata in luna octombrie in aceasta tara, ceea ce i-a si comunicat direct presedintelui Porosenko, pe care l-a intalnit la Adunarea Generala a ONU.

"Am fost foarte, foarte neplacut surprins de evolutia din Parlamentul Ucrainei, care, fara sa anunte partenerii... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro