Ucraina in flacari, sub presiunea militara si razboiul informational Rusiei la Casa Alba
Casa Alba a luat foc dupa publicarea de catre agentia rusa de presa TASS a unor fotografii extrem de joviale de la intrarea si salutul dintre presedintele Donald Trump si ministrul de Externe rus Serghei Lavrov, ba chiar si cu controversatul ambasador al Rusiei la Washington, Serghei Kysliak. Acesta a fost implicat in racolari de oficiali americani pentru spionajul rus si acuzat direct pentru acest fapt, ba chiar pierzand nu mai putin de 35 de membri ai corpului diplomatic, expulzati de presedintele Barack Obama pe final de mandat, in timp ce doua case de vacanta utilizate in scopul acesta au fost inchise si confiscate de statul american pana la incheierea anchetei. Luptele au inceput la doua zile dupa ce trei lideri separatisti au dat publicitatii coordonarea activitatii din pseudo-republicile populare din Donetk si Luhansk direct de la Kremlin, in timp ce nu mai putin de 5 surse independente, inclusiv una din staff-ul Administratiei Prezidentiale de la Kremlin, de langa responsabilul pentru aceasta tema, Vladislav Surkov, au confirmat intalniri repetate si curente intre consilierul lui Putin pentru afaceri strategice si liderii separatisti, numirea si schimbarea lor repetata, dupa bunul plac. De altfel, luni, 15 mai, la Bruxelles are loc o intalnire informala a ministrilor de Externe ai Ucrainei si grupului prietenilor Ucrainei din UE, adica a tuturor ministrilor de Externe din UE, pe teme legate de felicitari si multumiri pentru acordul de liberalizare a vizelor, dar mai ales pentru afirmarea sustinerii unei solutii pasnice in Estul Ucrainei si reafirmarea sanctiunilor la adresa Rusiei pentru anexarea Crimeii. De asemenea, ministrii de Externe reafirma sustinerea pentru aplicarea pe deplin a acordurilor de la Minsk 2, in timp ce ministrul ucrainean de Externe, Pavlo Klimkin, i-a informat despre intalnirea cu Presedintele american Donald Trump si acordul acestuia de a se alatura formatului Normandia si de a participa la "constrangerea Rusiei sa respecte acordurile de la Minsk", potrivit MAE ucrainean. Vladimir Putin in timpul unei vizite in Crimeea Crimeea, bomba cu ceas din mijlocul Marii Negre Dupa anexarea Crimeei de catre Federatia Rusa, peninsula a devenit un adevarat urias portavion ultra-militarizat, care are drept scop nu numai apararea teritoriului cucerit prin forta si cu omuleti verzi in februarie-martie 2014, nu numai monitorizarea avansata a statelor din arealul Regiunii Marii Negre Extinse, dar detine si capabilitati pentru utilizarea directa a fortei in regiune si are chiar si postura de punct de pornire pentru proiectia de capabilitati, prin stramtori, in Estul Mediteranei. Astfel, din 2014, a existat un proces continuu si major de modernizare a diferitelor categorii de armament, de la complexele militare de rachete anti-nava si antiaeriene de coasta, la sistemele anti-aeriene multiple, mergand pana la nave si submarine echipate cu rachete de croaziera tip Kalibr.
>
Depozitia a intervenit in ajunul vizitei Ministrului de Externe Serghei Lavrov la Casa Alba, acolo unde s-a intalnit cu Presedintele Donald Trump.
SUA au trecut printr-o noua experienta de razboi informational al Rusiei, prin infiltrarea unui fotograf in Biroul Oval si publicarea unor fotografii joviale valorificate la maximum de vulpoiul Lavrov si de aparatul rus de propaganda, ca si cum SUA si Rusia au facut deja Marele Targ pe seama Ucrainei. Reactiile de dupa intalnire au infirmat pe deplin aceasta senzatie promovata de propaganda rusa, lucrurile fiind mult mai serioase si deloc favorabile imaginii bunei intelegeri Washington-Moscova.
Intalnirea cu Pavlo Klimkin, ministrul de Externe ucrainean, imediat dupa ce a iesit Lavrov din Biroul Oval, a dat masura echilibrului fata de cei doi actori, in timp ce mesajele ulterioare sunt mai degraba clare despre conditionarile si influenta americana pe tema Ucrainei. Peste toate, anuntul secretarului de Stat Tillerson privind mentinerea sanctiunilor la adresa Rusiei pana la aplicarea pe deplin a Acordului de la Minsk si comunicatul Casei Albe in acelasi sens dubleaza afirmatiile ministrului ucrainean, care vorbeste despre constrangerea Rusiei si impunerea acestor conditionalitati.
Donald Trump si Serghei Lavrov Foto: EPA/Imagine furnizata de Ministerul rus de Externe Un montaj-capcana a la russe la Casa Alba: Cat de bine s-au inteles Trump cu Lavrov?
Casa Alba a luat foc dupa publicarea de catre agentia rusa de presa TASS a unor fotografii extrem de joviale de la intrarea si salutul dintre presedintele Donald Trump si ministrul de Externe rus Serghei Lavrov, ba chiar si cu controversatul ambasador al Rusiei la Washington, Serghei Kysliak. Acesta a fost implicat in racolari de oficiali americani pentru spionajul rus si acuzat direct pentru acest fapt, ba chiar pierzand nu mai putin de 35 de membri ai corpului diplomatic, expulzati de presedintele Barack Obama pe final de... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro