"Ucis in interesul pacientilor". Bolnavul de leucemie, mort dupa ce si-a castigat in instanta dreptul la tratament

Un bolnav de leucemie care a dat statul in judecata pentru a-si castiga dreptul la viata a murit cu putin timp inainte ca instanta sa-i dea dreptate. I-am avertizat de nu stiu cate ori ca termenul maxim este de 180 de zile. Este cazul unui barbat de 51 de ani, din Capitala, care suferea de o forma grava de leucemie. Domnul Nita nu mai raspundea la tratamentul decontat de stat, asa ca a dat in judecata Ministerul Sanatatii si Casa Nationala de Asigurari de Sanatate pentru a primi pastilele care nu erau incluse in lista de compensate si gratuite. De ce s-a apelat la aceasta formula: pentru a evita un nou proces de transparenta decizionala, care stiti ca dureaza 45 de zile calendaristice, si alte circuite de avizare", a fost explicatia cinica a data de Laurentiu Colintineanu, purtatorul de cuvant al Ministerului Sanatatii.

acum 48 luni (28 Jul 2016)

Un bolnav de leucemie care a dat statul in judecata pentru a-si castiga dreptul la viata a murit cu putin timp inainte ca instanta sa-i dea dreptate. Avea dreptul la un tratament de generatie noua pe care statul inca nu-l deconteaza pe motiv ca inca nu s-a incheiat circuitul birocratic necesar pentru includerea pe lista medicamentelor gratuite. Pentru un pacient cu cancer e mult si o zi sa-l amani de la tratament, daramite luni de zile. Cati au murit in 300 de zile? Domnul Nita e doar un caz, dar sunt mii in Romania", sustine Cezar Irimia, presedintele Federatiei Asociatiilor Bolnavilor de Cancer (FABC). Intr-un interviu pentru "Adevarul", Irimia a explicat ca pacientul a fost ucis de birocratie si acuza lipsa strategiilor medicale, precum si lipsa sau amanarea unor decizii vitale la varful conducerii sistemului de sanatate, care genereaza cele mai grave probleme pacientilor cronici.

Adevarul: Functionarii Ministerul Sanatatii, CNAS si Guvernul au "uitat" sa elaboreze un proiect de hotarare de Guvern privind acel medicament.

Cezar Irimia: Cu siguranta pacientul a fost ucis de birocratie! Medicamentul a fost evaluat de Agentia Nationala a Medicamentului (ANM) in decembrie 2015, nu in februarie 2016 cum spun cei de la Ministerul Sanatatii. Medicamentele "orfane" sunt favorizate de o directiva europeana. Cei de la Ministerul Sanatatii au construit in martie o hotarare de Guvern cu cateva molecule (medicamente), dar nu a fost finalizata. De ce n-au dat cate o HG pentru fiecare medicament care salveaza vieti, asa cum au stiut sa dea pentru alte lucruri? Au invocat ca au asteptat ca sa nu mai treaca pe rand pentru aprobari... Au minitit inca o data, de aceea increderea noastra in Ministerul Sanatatii s-a dus dracului.

Aveti cunostinta si de alti pacienti care au decedat pentru ca nu si-au primit medicamentele?

Nu avem o statistica, dar in Romania mor zilnic pacienti care nu au acces la medicamente. Sunt... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro