Ucigasul silentios al femeilor. Care sunt femeile cele mai expuse cancerului de col uterin

Ucigasul silentios al femeilor. Care sunt femeile cele mai expuse cancerului de col uterin

Profesorul Lucian Miron, seful clinicii de oncologie de la Institutul Regional de Oncologie din Iasi, sustine ca, pe plan mondial, cancerul de col uterin ocupa locul doi, dupa cancerul mamar, intr-un top al tumorilor maligne intalnite la femei.

acum 59 luni (9 Mar 2017)

Profesorul Lucian Miron, seful clinicii de oncologie de la Institutul Regional de Oncologie din Iasi, sustine ca, pe plan mondial, cancerul de col uterin ocupa locul doi, dupa cancerul mamar, intr-un top al tumorilor maligne intalnite la femei. Numarul total de cazuri de cancer de col uterin insumeaza 6% din totalul cancerelor la femei.

In Romania, cancerul de col uterin reprezinta in jur de 15% din totalul tumorilor maligne si se situeaza pe primul loc in cadrul cancerelor genitale feminine.

Potrivit specialistului, studiile epidemiologice au demonstrat ca incidenta cancerului de col uterin este mai crescuta la femeile care isi incep viata sexuala devreme, care au mai multi parteneri sexuali, care au nascut de mai multe ori si in randul fumatoarelor.

Principalul factor etiologic al cancerului de col uterin si al precursorilor sai este virusul Papilloma uman (HPV).

"Tumora poate invada fundurile de sac vaginale si vaginul, corpul uterin, tesuturile paracervicale si parametriale, iar in fazele avansate vezica urinara si rectul.

Daca boala este depistata in stadiul 0, prognosticul de subpravietuire la cinci ani este de 100%. In stadiul I, prognosticul este de 91%, in stadiul IIA este de 83%, in stadiul IIB este de 66%, in stadiul IIIA este de 45%, in stadiul IIIB este de 36%, iar in stadiul cel mai avansat este de 14%. In stadiul cel mai avansat, tratamentul pentru cancerul de col uterin este paleativ.

Potrivit oncologului, introducerea programului de screening in SUA si in Europa de Vest a determinat reducerea morbiditatii si mortalitatii prin cancer de col uterin. ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro