Tusk vrea fermitate fata de Rusia
Fostul premier polonez Donald Tusk i-a succedat belgianului Herman van Rompuy la presedintia Consiliului European al liderilor UE, luni, si a promis un leadership solid in materie de politica externa si o "hotarare fara mila" de a pune capat crizei economice a Europei. "2014 a fost un an de agresiune, crize si conflicte" a rezumat secretarul general al Aliantei nord-atlantice, Jens Stoltengerg, in timp ce sefii diplomatiilor au abordat conflictul din estul ucrainean, amenintarile violente ale jihadistilor in Irak si Siria, dar si retragerea definitiva a trupelor de lupta aliate din Afganistan dupa 13 ani de prezenta occidentala.
Fostul premier polonez Donald Tusk i-a succedat belgianului Herman van Rompuy la presedintia Consiliului European al liderilor UE, luni, si a promis un leadership solid in materie de politica externa si o "hotarare fara mila" de a pune capat crizei economice a Europei. Abia instalat, noul presedinte al CE s-a exprimat asupra situatiei din Ucraina si, dupa o convorbire cu presedintele Barack Obama, cei doi lideri au lansat un mesaj Rusiei, cerandu-i lui Putin sa-si retraga trupele din Ucraina. Cateva ore dupa ce a intrat in posesia noului birou, presedintele Consiliului European a lansat un mesaj clar, Donald Tusk cerand Rusiei sa isi recheme soldatii prezenti pe teritoriul ucrainean si sa elibereze ostaticii. El a cerut, de asemenea, Moscovei sa inceteze furnizarea echipamentelor militare rebelilor pro-rusi si sa ia masuri ca OECD sa-si poata continua misiunea. Pozitia lui Tusk in sine nu este o surpriza avand in vedere ca, in calitate de premier al Poloniei, a adoptat intotdeauna in UE un discurs ferm fata de Kremlin.
Cu presedintele american nu a abordat doar situatia din Ucraina ci si tratatul transatlantic, aflat in curs de negociere, Tusk si Obama fiind de acord ca acest tratat nu este doar un document comercial, este "expresia unui parteneriat geostrategic".
Nascut la 22 aprilie 1957 la Gdansk, unde a fost lansat sindicatul Solidaritatea si provenit din aceeasi miscare care a dus la caderea sistemului comunist in Polonia in 1989, Donald Tusk a fost sapte ani in fruntea unui Executiv de centru-dreapta. A fost primul sef al unui guvern polonez de dupa caderea comunismului si a fost reales in acea functie pentru un al doilea mandat si a sustinut intotdeauna intarirea institutiilor europene. "In aceste timpuri dificile, Europa are nevoie de succes si pentru mine asta inseamna patru lucruri: protejarea valorilor sale fundamentale, libertatea, solidaritatea si contracararea a ceea ce ameninta din interior si din exterior". Trebuie sa-si securizeze ... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro