Tusea magareasca: cum o recunoastem si cum o tratam

Tusea magareasca: cum o recunoastem si cum o tratam

Tocmai de aceea, este recomandata vaccinarea anti-pertusis - o masura eficienta de prevenire a imbolnavirii - inca din primele luni de viata. In acelasi scop este indicat consumul crescut de de lichide (apa, ceai, supe etc.) si asigurarea unui grad optim de umezeala si o temperatura scazuta in camera, in special noaptea, cand se intensifica atacurile de tuse.

acum 94 luni (23 Nov 2014)

De fapt, afectiunea este produsa de o infectie bacteriana acuta a cailor respiratorii, declansata de bacteria Bordella pertussis. De aici si termenul pertusis pentru denumirea medicala a bolii, cunoscuta si ca tuse convulsiva.

Ceea ce trebuie retinut este ca odata ce infectarea cu bacteria Bordetella pertussis s-a produs, declansarea bolii nu mai poate fi impiedicata, bolnavul urmand sa treaca prin:

o stadiul cataral - dureaza intre una si doua saptamani. apare stare de indispozitie si pierderea poftei de mancare. Simptomul principal este tusea spasmodica, numita si cvinta, in timpul careia fata bolnavului se inroseste sau chiar se invineteste, apar lacrimi in ochi, venele gatului si ale fetei se umfla, limba, cu varful indoit in sus, este proiectata in afara gurii.

In 50% dintre cazuri apare respiratia grea, cu senzatie de sufocare. In formele obisnuite sunt 10-15 cvinte in 24 de ore, iar in cele severe 50-60 de cvinte, cu o agravare evidenta pe timpul noptii.

o stadiul de convalescenta consta in remiterea progresiva a simptomelor intr-un interval de sase pana la zece saptamani. Chiar daca accesele de tuse sunt mai putin grave, exista risc de oprire a respiratiei. In primul an de viata pot aparea urmatoarele complicatii: pneumonie, otita medie, dilatari patologice ale unor segmente din arborele bronsic (bronsiectazii), inflamarea cerebelului cu crize convulsive si chiar deces. Tocmai de aceea, este recomandata vaccinarea anti-pertusis - o masura eficienta de prevenire a imbolnavirii - inca din primele luni de viata.

Antibioticele, tratamentul de baza Desi nu actioneaza asupra simptomatologiei, tratamentul cu antibiotice intrerupe lantul infectios si favorizeaza vindecarea. Astfel spus, cu cat administrarea antibioticului se face mai devreme, cu atat mai rapid si mai simplu evolueaza procesul de vindecare. De asemenea, medicii pot recomanda medicamente specifice pentru a usura dizolvarea sputei si expectorarea... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro