Turnul Dogarilor, de la turn de observare la inchisoare pentru prostituate si galerie expozitionala
Mastile celui mai mare "draculist" tinute sub cheie in turn De cativa ani turnul gazduieste o inedita expozitie de masti lucrate manual de Alexandru Misiuga, cel mai mare "draculist" de pe pamant romanesc, cel care a si ridicat Hotel Castel Dracula din Pasul Tihuta, inspirat din romanul cu acelasi nume.
Constructia dateaza din secolul al XV-lea si este singurul turn de flancare pastrat impreuna cu fragmentele din curtina refacute. Intrarea se face prin doua usi, una semi-circulara situata pe perete din fata al turnului, pe unde se patrunde la primul etaj si alta laterala, cu ajutorul careia se ajunge la nivelurile superioare. Cateva geamuri mici, unele sub forma de cheie intoarsa, permit luminii sa treaca, acestea avand si rol de puncte de observatie si de tragere.
Astfel de puncte de observatia si de tragere dreptunghiulare, sunt prevazute si in zidul de langa turn, la care se ajunge cu ajutorul unui balcon.
Cetatea avea 18 astfel de turnuri de observare, Turnul Dogarilor fiind singurul care inca mai este in picioare. Curtea Imperiala de la Viena a dat dispozitii in anul 1863 ca fortificatiile, zidurile, portile si turnurile, sa fie daramate.
De Turnul Dogarilor se ingrijea breasla dogarilor, care folosea constructia si pentru diferite evenimente dedicate membrilor acestei bresle.
In jurul zidurilor care aveau o inaltime de aproape 10 metri si o grosime de aproape doi metri era un sant adanc de 3 metri, alimentat printr-un canal direct din raul Bistrita. Pe langa aceasta functiune, constructia a mai fost folosita si ca loc de detentie pentru prostituate. Acolo erau pedepsite de obicei cu biciul si mai apoi alungate din cetate.
Mastile celui mai mare "draculist" tinute sub cheie in turn
De cativa ani turnul gazduieste o inedita expozitie de masti lucrate manual de Alexandru Misiuga, cel mai mare "draculist" de pe pamant romanesc, cel care a si ridicat Hotel Castel Dracula din Pasul Tihuta, inspirat din romanul cu acelasi nume.
800 dintre mastile si papusile Baronului Misiuga, realizate chiar de el, sunt expuse in turn.
Informatii preluate de la Primaria Bistrita si din Topografia Monumentelor din Municipiul Bistrita ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro