Turita mare, leacul vechi de mii de ani, eficient si-n zilele noastre. Cum actioneaza asupra problemelor ficatului

Turita mare, leacul vechi de mii de ani, eficient si-n zilele noastre. Cum actioneaza asupra problemelor ficatului

Daca nu stii despre ce este vorba, cand o vezi prin paduri si tufisuri ai putea crede ca turita mare este o nimic altceva decat o buruiana ghimpata ale carei singure calitati ar sta in coloritul de un galben linistitor al florilor paroase in forma de cupe.

acum 39 luni (15 Jan 2017)

Daca nu stii despre ce este vorba, cand o vezi prin paduri si tufisuri ai putea crede ca turita mare este o nimic altceva decat o buruiana ghimpata ale carei singure calitati ar sta in coloritul de un galben linistitor al florilor paroase in forma de cupe. Ei bine, planta aceasta, ale carei tulpini ajung si pana la un metru inaltime, are o gramada de calitati de care inaintasii nostri au stiut sa se bucure, dar pe care noi le exploatam din ce in ce mai putin. Medicina moderna recunoaste oficial ca planta este utila in tratamentul impotriva afectiunilor ficatului, tulburarilor digestive, bolilor de rinichi, impotriva gutei si a reumatismului", explica, pentru "Adevarul", fitoterapeutul Elena Badea. "Turita mare contine, pe langa vilaminele C si K, si saruri minerale, taninuri catchinice, galotanin si elagitanin, flavonozide, hiperina si rutozid, glicozizi ai apigeninei si luteolinei, substante amare, urme de ulei esential, izocumarine (agrimondida), dioxid de siliciu, acid nicotinic, acid ursolic, triterpene pentaciclice", explica fitoterapeutul.

Cum o folosim

Planta poate fi folosita atat intern cat si extern, sub forma de infuzie, gargara, spalaturi, alifie, cataplasme, comprese locale.

"In prima din situatii, folosita sub forma de infuzie sau decoct, turita este indicata in caz de boli hepatice, afectiuni ale cailor biliare, boli gastrointestinale, diaree, dizenterie, colici nefritice, leucoree, diabet, obezitate, astm, faringite, laringite, litiaza biliara, boli reumatice, urticarii, insomnie, cefalee", explica fitoterapeutul.

In uz extern, planta se foloseste sub forma de bai locale, gargara si cataplasma " n aceasta forma, turita mare este recomandata pentru a trata diverse plagi si ulcere varicoase, afectini oculare, gingivite, afte, stomatite, angine, entorse, contuzii, muscaturi de sarpe, eczeme, intepaturi de insecte, hemoroizi, eruptii cutanate", incheie specialistul. ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro