Turismul renaste in Brad cu ajutorul vestigiilor mineritului

Muzeul Aurului mai contine si vestigii arheologice vechi de 5.000 de ani, unelte ale minerilor romani de acum doua milenii, dar si din perioada medievala, precum si fotografii de epoca ce atesta modul in care avea loc mineritul acum cateva decenii. Proprietarii de pensiuni si de cabane din zona Bradului vor sa pregateasca tot soiul de activitati speciale destinate turistilor, astfel ca acestia sa petreaca mai mult de cateva ore in regiune.

acum 68 luni (26 May 2015)

Desi ultimul gram de aur a fost extras din maruntaiele muntilor din jurul Bradului in urma cu 9 ani, metalul pretios ar putea reprezenta baza renasterii economice a micului municipiu hunedorean. Autoritatile locale au depus o cerere la Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci, prin intermediul careia solicita brevetarea denumirii Drumul Aurului. Si asta pentru ca autoritatile locale mizeaza pe fascinatia oamenilor pentru metalul pretios pentru a-i atrage pe cei care ar dori sa viziteze obiective precum Muzeul Aurului sau vechile galerii romane.

Aurul piramidelor

Legenda spune ca aurul extras din Brad ar fi ajuns, prin intermediul negutatorilor, pana si in Egiptul antic, unde ar fi fost tezaurizat in faimoasele piramide. Este sigur ca dacii extrageau aurul din zona Bradului din nisipul raurilor, spalat cu ajutorul unor tesaturi din lana de oaie. Acesti mineri au sapat numeroase galerii subterane, de la cele din Alburnus Major, azi Rosia Montana, pana la cele din Brad. O astfel de galerie este cea cunoscuta sub numele de Treptele Romane. Primarul Florin Cazacu i-a invitat pe specialistii de la INSEMEX Petrosani, institutul care se ocupa cu securitatea minerilor, pentru a verifica calitatea aerului din vechea galerie imperiala. "Specialistii au stabilit ca avem o calitate buna a aerului, insa ar trebui sa producem un curent de aer cald pentru ca aceasta galerie sa fie vizitabila suta la suta", a spus primarul din Brad. La finalul acestui demers, galeria Treptele Romane ar urma sa devina un adevarat obiectiv turistic de prim rang.

Pana atunci, autoritatile locale au amenajat drumul de acces si cauta solutii pentru amenajarea unor parcari suplimentare, a caror menire va fi aceea de a prelua masinile vizitatorilor. Primarul Florin Cazacu ar dori sa preia in patrimoniul administratiei locale o a doua galerie de mina, a carei rol era explorarea zacamintelor de aur. El ar dori sa reabiliteze aceasta galerie, apoi sa aduca aici diferite u... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro