Turism extrem la Geamana in Apuseni. Cum arata dezastrul ecologic devenit o atractie pentru mii de oameni

Turism extrem la Geamana in Apuseni. Cum arata dezastrul ecologic devenit o atractie pentru mii de oameni

In urma cu mai bine de 30 de ani, despre localitatea Geamana din Muntii Apuseni nu se stia aproape nimic. Nuantele de rosu si verde ce aduc aminte de deseurile varsate in iaz, de la cariera de cupru de la Rosia Poieni, aduna an de an fotografi si turisti veniti sa vada "minunea". Multe generatii de acum incolo vor avea de suferit", spune Adrian Nicolae, un tinar in varsta de 38 de ani din Bucuresti, care se afla intr-o vizita in Apuseni si a dorit sa vada si iazul de la Valea Sesii. A doua varianta este de la Cimpeni spre comuna Lupsa, iar de acolo, pe jos sau cu o masina de teren de-a lungul vaii Sesii, in jur de 5 kilometri, pana la Geamana.

acum 84 luni (13 Feb 2017)

In urma cu mai bine de 30 de ani, despre localitatea Geamana din Muntii Apuseni nu se stia aproape nimic. Iazul de steril care a acoperit satul Geamana, cu tot cu cele 400 de case, s-a transformat in principalul punct de atractie din comuna Lupsa. Tot ce a mai ramas din satul in care locuiau peste 1.000 de suflete este turla bisericii. Nuantele de rosu si verde ce aduc aminte de deseurile varsate in iaz, de la cariera de cupru de la Rosia Poieni, aduna an de an fotografi si turisti veniti sa vada "minunea". Putini sunt cei care se mai gandesc la suferinta localnicilor care si-au vazut casele, mormintele si gradinile cum dispar sub apele tulburi si rosiatice.

Foto: Florin Lazarescu Cei cativa localnici care au mai ramas in zona sunt aproape izolati de lume. Pentru a ajunge de civilizatie au de parcurs cativa kilometri buni pe un drum ingust, neasfaltat si plini de gropi. "Nu cred ca puteti urca cu masina, dar puteti incerca ca au mai spalat apele piatra", spune un barbat din comuna Lupsa, obisnuit parca sa fie oprit de turistii care vin sa vada fostul sat.

Pe langa turistii obisnuiti, Geamana este si o destinatie preferata de fotografi si producatori de film. Mii de fotografii care ilustreaza dezastrul ecologic de aici sunt publicate si pot fi vizualizate pe internet. Multe generatii de acum incolo vor avea de suferit", spune Adrian Nicolae, un tinar in varsta de 38 de ani din Bucuresti, care se afla intr-o vizita in Apuseni si a dorit sa vada si iazul de la Valea Sesii.

Foto: Florin Lazarescu Iazul de decantare Valea Sesii se intinde pe 130 de hectare si se vede de la intrarea in zona. O intindere de mal rosu si verde pe care nu o poti cuprinde cu ochiul liber. Dupa ce parcurgi un drum de pamant, aproximativ jumatate de ora, ajungi in locul in care au mai ramas urmele unei foste comunitati si cea mai importanta atractie. Iarna, totul este acoperit de gheata si zapada astfel incat cei mai curajosi pot sa ajunga pana la turla si acoperisul ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro