Turcia vrea sa coopereze cu Rusia in lupta impotriva Statului Islamic

Turcia vrea sa coopereze cu Rusia in lupta impotriva Statului Islamic

Moscova a acceptat sa-si amelioreze relatiile cu Ankara dupa ce presedintele turc Recep Tayyip Erdogan i-a trimis omolgului sau rus Vladimir Putin o scrisoare pentru a-si exprima regretele fata de doborarea unui bombardier rus de catre armata turca, la sfarsitul lui noiembrie 2015, la granita dintre Turcia si Siria.

acum 71 luni (4 Jul 2016)

Moscova a acceptat sa-si amelioreze relatiile cu Ankara dupa ce presedintele turc Recep Tayyip Erdogan i-a trimis omolgului sau rus Vladimir Putin o scrisoare pentru a-si exprima regretele fata de doborarea unui bombardier rus de catre armata turca, la sfarsitul lui noiembrie 2015, la granita dintre Turcia si Siria. Facem acest lucru de o perioada de timp incoace si ne-am deschis chiar si baza aeriana de la Incirlik celor care vor sa participe activ la combaterea Daesh", a declarat, duminica, ministrul turc de Externe Mevlut Cavusoglu pentru TRT.

Cu toate ca Statul Islamic este prezentat de Guvernul de la Ankara ca un inamic comun, Turcia si Rusia sustin tabere rivale in razboiul din Siria.

Autoritatile turce contesta legitimitatea regimului de la Damasc, condus de Bashar al-Assad, sprijinit, in schimb, cu putere de Rusia si Iran.

Statele membre NATO, organizatie de aparare din care face parte si Turcia, ar putea vedea cu ochi rai o eventuala prezenta rusa la baza Incirlik, situata la zece kilometri nord de orasul Adana, in apropierea granitei turco-siriene.

Incirlik gazduieste avioane americane, germane, britanice, saudite si ale Qatarului care participa la operatiunile coalitiei internationale anti-SI coordonate de Washington.

Kremlinul a calificat propunerea turca drept o "declaratie importanta care trebuie examinata din punct de vedere militar si politic", precizand totodata ca inca nu exista contacte pe aceasta tema.

Dmitri Peskov, purtatorul de cuvant al Kremlinului, a adaugat ca atentatul comis saptamana trecuta pe Aeroportul International Ataturk din Istanbul arata inca o data ca schimbul de informatii intre cele doua tari este "crucial" pentru combaterea terorismului. ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro