Turcia: "Sultanul" Erdogan nu mai are rabdare

Acordul dintre UE si Turcia privind suspendarea vizelor pentru cetatenii turci care calatoresc in Europa este pe muchie de cutit dupa ce presedintele turc, Recep Tayyip Erdogan s-a opus vehement vineri unei reforme a legii antitero ceruta de Bruxelles pentru o exceptare de vize, din care Ankara face o conditie indispensabila pentru aplicarea acordului asupra migrantilor: "Noi vom merge pe drumul nostru, voi pe al vostru". "Lovitura de palat" Plecarea lui Davutoglu ca urmare a divergentelor insurmontabile cu presedintele, este un gest interpretat de critici si politicienii de opozitie ca o "lovitura de palat" si ridica probleme asupra afacerii vizelor dar si asupra unui esec al pactului UE-Turcia privind refugiatii.

acum 50 luni (9 May 2016)

Dupa anuntul plecarii premierului Davutoglu, presedintele tarii a ingropat rapid mostenirea politica a acestuia si a reafirmat vointa de reformare a Constitutiei.

Acordul dintre UE si Turcia privind suspendarea vizelor pentru cetatenii turci care calatoresc in Europa este pe muchie de cutit dupa ce presedintele turc, Recep Tayyip Erdogan s-a opus vehement vineri unei reforme a legii antitero ceruta de Bruxelles pentru o exceptare de vize, din care Ankara face o conditie indispensabila pentru aplicarea acordului asupra migrantilor: "Noi vom merge pe drumul nostru, voi pe al vostru". Si a adaugat: "de ce nu va schimbati mentalitatea care permite teroristilor sa-si planteze corturile alaturi de Parlamentul European?" Intr-un discurs inflamant pronuntat a doua zi dupa ce Ahmet Davutoglu si-a anuntat demisia din postul de premier si lider al Partidului Dreptate si Justitie (AKP, islamo-conservator, la putere), Erdogan a cerut Parlamentului turc sa supuna "in cel mai scurt timp" prin referendum o reforma constitutionala care ar intari prerogativele prezidentiale.

"Lovitura de palat"

Plecarea lui Davutoglu ca urmare a divergentelor insurmontabile cu presedintele, este un gest interpretat de critici si politicienii de opozitie ca o "lovitura de palat" si ridica probleme asupra afacerii vizelor dar si asupra unui esec al pactului UE-Turcia privind refugiatii.

De asemenea, plecarea sa este o lovitura dura pentru liderii europeni, Davutoglu fiind considerat "unul din interlocutorii cei mai fiabili si constructivi intre UE si Turcia" asa cum declara Martin Schultz, presedintele Parlamentului European. "Acordurile sunt negociate intre state si guverne si nu intre indivizi" preciza pentru Spiegel ministrul german de Externe, Frank-Walter Steinmeier.

Indepartarea premierului Ahmet Davutoglu deschide calea unei intariri a puterii presedintelui Erdogan, prea putin dispus sa accepte ca premierul sau are ideia unei apropieri de UE in loc sa... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro