Turcia si Grecia, la un pas de confruntare in Marea Egee. De la ce a pornit conflictul?
> Incidentul a venit dupa ce o nava lansatoare de rachete si alte doua ambarcatiuni ale fortelor marinei turce au intrat in apele teritoriale grecesti, navigand in jurul micutelor insule care se afla la o distanta de doar cinci kilometri de localitatea Bodrum din Turcia. Conflictul nu este unul geopolitic asa cum apare la prima vedere, ci mai degraba unul politic, dupa ce instantele judecatoresti din Grecia au refuzat sa extradeze opt ofiteri turci de rang inalt care au participat la tentativa de lovitura de stat esuata in vara anului 2016.
>
Incidentul a venit dupa ce o nava lansatoare de rachete si alte doua ambarcatiuni ale fortelor marinei turce au intrat in apele teritoriale grecesti, navigand in jurul micutelor insule care se afla la o distanta de doar cinci kilometri de localitatea Bodrum din Turcia.
Pe 1 februarie 2017, Panos Kammenos, ministrul grec al Apararii acuza agresivitatea turca in regiune, asemenea unor cowboy, evidentiind cele 138 de incalcari ale spatiului aerian din zona insulelor de catre aviatia turca.
Imia a fost cedata Greciei de catre Italia la sfarsitul celui de al Doilea Razboi Mondial, insa Turcia a revendicat la randul sau apartenenta acestor insule.
Tinand cont de aspectul istoric, dar si de actualul context, Grecia a anuntat demararea unor exercitii militare in jurul insulelor, ceea ce a starnit o reactie furibunda din partea Ankarei care a acuzat statul grec ca va incalca prin acest gest dreptul international, insulele fiind demilitarizate ca urmare a Acordului de pace din 1947. Guvernul si presa turca au acuzat apoi Grecia, spunand ca oricum nu este un partener corect, dupa ce la inceputul acestui an Atena a trimis mai multi refugiati, cu precadere din Afganistan si Pakistan, in Turcia fara a informa guvernul de la Ankara.
Conflictul nu este unul geopolitic asa cum apare la prima vedere, ci mai degraba unul politic, dupa ce instantele judecatoresti din Grecia au refuzat sa extradeze opt ofiteri turci de rang inalt care au participat la tentativa de lovitura de stat esuata in vara anului 2016. Astfel, Ankara incearca sa preseze Uniunea Europeana pentru a primi sprijin in solutionarea acestei probleme, in timp ce Giorgos Sakkas, presedintele completului de judecata motiveaza decizia Greciei prin faptul ca cei opt ofiteri turci, acuzati de terorism in tara natala, nu vor avea parte de un proces corect in Turcia.
Sigur, nu este pentru prima data cand la nivel bilateral intalnim o asemenea situatie intre Grecia ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro