Turcia. Minorul arestat pentru ca l-a jignit pe Erdogan, eliberat temporar

Elevul de 16 ani Mehmet Emin Altunses, inculpat si incarcerat miercuri, la Konya (centrul Turciei), pentru "insulta la adresa presedintelui" Recep Tayyip Erdogan, a fost pus in libertate vineri in urma unei plangeri depuse de avocatii sai, relateaza AFP. Guvernul turc, condus din 2003 pana in august 2014 de Erdogan, devenit ulterior presedinte, a fost vizat in vara lui 2013 de o miscare de contestare populara inedita, pentru "deriva autoritara" si islamista.

acum 112 luni (26 Dec 2014)

Elevul de 16 ani Mehmet Emin Altunses, inculpat si incarcerat miercuri, la Konya (centrul Turciei), pentru "insulta la adresa presedintelui" Recep Tayyip Erdogan, a fost pus in libertate vineri in urma unei plangeri depuse de avocatii sai, relateaza AFP.

Arestarea sa, o premiera pentru aceste motive in cazul unui minor, a generat critici pe retelele de socializare, dar si din partea opozitiei, care a denuntat deriva regimului islamo-conservator. Mehmet Emin Altunses, s-a intalnit cu parintii sai si cu numerosii jurnalisti care il asteptau in fata inchisorii din acest oras, un bastion islamist, a precizat postul de stiri CNN-Turk, preluat de Mediafax.

Minorul, membru al unei miscari de stanga, este acuzat de justitie ca l-a insultat pe liderul turc miercuri, in cursul unei ceremonii in memoria unui invatator laic ucis de islamisti in 1930.

Arestat de politie la scoala si prezentat imediat justitiei, el a pledat nevinovat, iar avocatul sau a mentionat ca aceste acuzatii circula liber pe retelele sociale. Tanarul risca pana la patru ani de inchisoare daca Ministerul Justitiei decide ca poate fi judecat pentru acuzatiile care i se aduc.

Cazul sau a fost relatat pe larg de presa, iar mama lui s-a declarat "socata de arestarea lui ca si cum ar fi un terorist inarmat".

Guvernul turc, condus din 2003 pana in august 2014 de Erdogan, devenit ulterior presedinte, a fost vizat in vara lui 2013 de o miscare de contestare populara inedita, pentru "deriva autoritara" si islamista.

Puterea a fost vizata in iarna lui 2013-2014 de un amplu scandal de coruptie, care a fost ulterior clasat de justitie.

Erdogan il acuza pe imamul aflat in exil Fetullah Gulen, fostul sau aliat devenit inamicul numarul unu, ca a orchestrat acest scandal pentru a-l inlatura de la putere. ... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro